Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radni doručak vođa velikih sila

U središtu sastanka bilo je pitanje jednakosti spolova, a summit G7 u cijelosti su zasjenile razlike između SAD-a i ostalih članica

Doručak na summitu G7 (Foto: AFP)
Doručak na summitu G7 (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Doručak na summitu G7 (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Čelnici grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) su se u subotu, drugoga i posljednjeg dana summita, sastali na radnom doručku. Jutarnji sastanak održan je prije planiranog ranijeg odlaska američkog predsjednika Donalda Trumpa, a u njegovom je središtu bilo pitanje jednakosti spolova.

Summit su u cjelini zasjenile velike razlike između Sjedinjenih Država i ostalih šest zemalja kada je posrijedi trgovina. Njih su uzrokovale carinske obveze na aluminij i čelik koje je Amerika uvela svojim trgovinskim partnerima.

Pročitajte i ovo Kristi Noem Nevjerojatna Moćna političarka objavila mračne tajne: Ustrijelila psa jer joj je pokvario lov pa kozu koja je bila zla i odvratna Generalštab JNA u Beogradu - 3 planovi u Beogradu Objava američkog biznismena odjeknula poput bombe, Srbi su bijesni: "To je spomenik na naše patnje!"

Trump je dodatno pridonio općoj zabrinutosti u petak kada je kazao da bi u klub industrijski najmoćnijih zemalja svijeta trebalo vratiti Rusiju koja je iz njega izbačena nakon vojne intervencije u Ukrajini i aneksije Krima 2014. godine.

Predstavnici zemalja Europske unije složili su se u petak da još nisu ispunjeni uvjeti za povratak Rusije u grupu, o čemu je na marginama summita izvijestila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Bijela kuća je objavila kako će susret Trump napustiti četiri sata ranije nego što je planirano. Ranijim odlaskom izbjeći će razgovore o klimatskim promjenama i čistoj energiji. Također će biti izvan države kada kanadski premijer Justin Trudeau i ostali čelnici započnu sa završnim konferencijama za novinare. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene