Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pucnjava kod San Diega

Rabin u napadu na sinagogu ostao bez prsta: "Bio sam oči u oči s teroristom koji je držao pušku, ne mogu zaboraviti taj izraz na njegovu licu"

Rabin Yisroel Goldstein (Foto: AFP)
Rabin Yisroel Goldstein (Foto: AFP) Foto: Afp
U subotu je kod San Diega došlo do pucnjave u kojoj je jedna žena poginula, a tri su osobe ranjene. Rabin Yisroel Goldstein jedan je od ozlijeđenih, u pucnjavi je izgubio kažiprst na desnoj ruci.

19-godišnji John T. Earnest uhićen je ubrzo nakon pucnjave. Do napada je došlo točno šest mjeseci nakon pucnjave u Pittsburghu, u kojoj je ubijeno 11 ljudi.

Pročitajte i ovo Policija ispred sinagoge u Berlinu na koju su bačeni molotovljevi kokteli U blizini je i vrtić Na sinagogu u Berlinu bačeni molotovljevi kokteli, incident zabilježen i tijekom očevida Bombaški napad na sinagogu krvavi napad Doživotna kazna za sveučilišnog profesora koji je bombardirao sinagogu

Rabin Yisroel Goldstein opisao je da je ulazio u dvoranu za sastanke u trenutku kad je začuo buku. Pomislio je da se srušio stol ili da je netko od prisutnih pao.

Krenuo je vidjeti što se događa. "Čim me je vidio, počeo je pucati prema meni. Nije stao ni kad sam dignuo ruke", kazao je Goldstein.

"Ne mogu zaboraviti izraz na njegovu licu", dodao je. "Bio sam licem u lice s teroristom koji je držao pušku i gledao me u oči", opisao je ono što se dogodilo tijekom napada.

Podigao je ruke kako bi se zaštitio i u tom je trenutku osjetio da mu je metak raznio kažiprst na desnoj ruci. Potrčao je prema dvorani za sastanke, gdje se skupilo nekoliko djece, uključujući i njegovu unuku, piše BBC.

"Samo sam potrčao, nisam u tom trenutku ni shvatio da su mi razneseni prsti. Skupio sam svu djecu i izvukao ih van", opisao je stravične trenutke koje je proživio. Lori Kaye, jedna od osnivačica sinagoge, ubijena je u tom napadu.

"Svi su je znali u zajednici. Slomljeno mi je srce i strahovito sam tužan zbog besmislenog ubijanja", kazao je Goldstein.

34-godišnji muškarac i osmogodišnja djevojčica pretrpjeli su ozljede od krhotina koje su letjele posvuda tijekom pucnjave. Oboje su u San Diego došli u posjet rodbini.

Napao zbog mržnje prema Židovima

Podsjetimo, John T. Earnest, 19-godišnji mladić koji je pokušao napraviti pokolj u sinagogi nadomak San Diega, izveo je napad vođen mržnjom prema Židovima, a inspirirao ga je masakr u Novom Zelandu.

Prije napada John T. Earnest, 19-godišnji student, napisao je svojevrsni antisemitski manifest koji je otkrio da mu je jedan od motiva za pokušaj pokolja bio krvavi napad na Novom Zelandu.

Earnest je u sinagogu upao opremljen neprobojnim prslukom i kacigom, i naoružan je bio poluautomatskom puškom AR-15. Pretpostavlja se da mu je oružje u nekom trenutku zakazalo, zbog čega broj poginulih i ozlijeđenih nije bio veći.

U sinagogi je bio i jedan naoružani pripadnik granične policije, koji je napadaču uzvratio vatru. Earnest se u konačnici predao policiji bez otpora.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene