Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Breedlove najavio

Putinova invazija na Ukrajinu za pet dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlament u Kijevu odobrio je zajedničke vojne vježbe ukrajinske vojske s NATO snagama, što Rusi smatraju provokacijom.

Rusija ima sve snage spremne na granici i može izvršiti invaziju na Ukrajinu u sljedećih tri do pet dana, izjavio je zapovjednik NATO snaga u Europi general Philip Breedlove, koji situaciju na rusko-ukrajinskoj granici ocjenjuje ‘nevjerojatno zabrinjavajućom’.

Pročitajte i ovo Kremlj Najavljen oštar odgovor Kremlj poslao ozbiljnu prijetnju Zapadu: "Zbog glupe odluke pouzdanost nestaje preko noći" Njemačka policija Istraga je u tijeku Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj: Ubio ih Rus

'To je jako osposobljena i jako spremna vojska', izjavio je Breedlove za The Wall Street Journal.

'Mislimo da je ruska vojska spremna za pokret', kaže general. Rusi bi mogli krenuti s Krima prema Odesi, a onda moguće i dalje na jugozapad, do Pridnjestrovlja, otcijepljenog dijela Moldavije, tako da bi se ruske snage mogle približiti članici NATO-a Rumunjskoj.

Zabrinutost zbog Krima: Vojni brodovi SAD-a u Crnom moru

'Moramo razmotriti koliko je NATO savez spreman za izmijenjeno stanje i izmijenjena pravila', kaže zapovjednik. NATO je suspendirao svaku praktičnu suradnju s Moskvom zbog aneksije Krima, a Rusija na to kaže kako NATO oživljava hladnoratovski rječnik.

NATO će ipak i u Ukrajinu, ali tek na ljeto. Ukrajinski je parlament, naime, odobrio seriju zajedničkih vojnih vježbi ukrajinske vojske s NATO snagama, bit će to na ljeto kad će se održati američko-ukrajinske vježbe Brzi trozubac i Morski povjetarac, što će američke i ruske snage dovesti u susjedstvo.

'To je dobra prilika za razvoj naših oružanih snaga', rekao je ministar obrane Mihailo Koval u Vrhovnoj radi, gdje je odluka prošla sa 235 glasova za i bez glasova protiv.

Kandidat za ukrajinskog predsjednika Petro Porošenko, tajkun poznat i kao kralj čokolade te vlasnik tv-kanala, u intervjuu za Bild kaže kako ne misli da će se invazija dogoditi uskoro, ali da će opasnost od ruskog napada trajati i dalje. (VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene