Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje odnosa

Putin u posjetu Kubi, sastao se s braćom Castro i obećao 3,5 milijardi dolara ulaganja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se u petak s bivšim kubanskim vođom Fidelom Castrom i sadašnjim predsjednikom Raulom Castrom na početku šestodnevnog boravka u Latinskoj Americi tijekom kojega će Rusija pokušati učvrstiti svoj utjecaj na tu komunističku zemlju.

Putin je najprije s Raulom Castrom položio vijence na spomenik vojnicima nekadašnjeg Sovjetskog saveza te spomenik kubanskom junaku Joseu Martiju, a nakon toga se sastao s osamdesetsedmogodišnjim Fidelom Castrom, no pojedinosti s tog susreta nisu poznate.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

Putin će na Kubi promicati i rusku trgovinsku razmjenu s Kubom čije je tržištem zbog 52-godišnjega gospodarskog embarga koji je nametnuo Washington, zatvoreno za američke tvrtke. Ruske državne naftne kompanije Rosneft i Zarubežneft trebale bi sklopiti sporazum o istraživanju podmorja u potrazi za naftom, a riječ je o jednom od sedam sporazuma koji bi trebali biti potpisani.

Rusi otpisali 90% duga Kubi

S ruskim je izaslanstvom doputovao i predsjednik Rosnefta Igos Sečin, bliski Putinov suradnik. Sečin je jedan od ruskih čelnika kojemu je SAD želio nametnuti gospodarske sankcije zbog krize u Ukrajini. SAD je stavio na crnu listu pojedince za koje vjeruje da pripadaju bližem Putinovu krugu, a Sečin je jedna od najutjecajnijih osoba u Rusiji nakon predsjednika.

Svako veće nalazište nafte bilo bi poticaj za Kubu kojoj su potrebne strane investicije i koja teško ispunjava svoje kreditne obveze.

Ruska je Duma prošloga tjedna odobrila sporazum kojim oprašta 90 posto kubanskoga duga, odnosno gotovo 32 milijarde dolara, od kojih većinu čine zajmovi nekadašnjeg Sovjetskog saveza. Putin je rekao da će preostalih 3,5 milijarde dolara koje Kuba duguje biti investirane u razvojne projekte na Kubi.

Ruski predsjednik doputovao je u blisko susjedstvo Sjedinjenih Država dok Zapad od njega zahtijeva da pomogne u obuzdavanju proruskih separatista u Ukrajini i pozove ukrajinske pobunjenike na pregovore u traženju rješenja.

Putin će posjetiti i Argentinu i Brazil, gdje će održati bilateralne susrete, a u Brazilu će u utorak i srijedu sudjelovati i na samitu takozvanih zemalja BRICS-a (Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene