Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne želi probleme

Putin traži brzi završetak istrage o Gazpromu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na brzi završetak istrage Europske unije o izvoznom monopolu ruske energetske kompanije Gazproma u Europi i rekao da Moskva s potrošačima u Europi želi veze neopterećene problemima, ali da kupce može naći i drugdje.

'Željeli bismo da se sva pitanja koja su ostala nejasna našim partnerima u Europskoj komisiji razjasne što je prije moguće tako da možemo surađivati bez problema', rekao je Putin. 'Nadam se da će tako biti'.

'Kao što je poznato, glavni potrošači plina su u zapadnoj Europi. Prirodno, želimo učiniti sve kako bi osigurali da nema teškoća, da se ne pojavljuju problemi s našim europskim partnerima', rekao je Putin novinarima nakon susreta u Sočiju s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

>> Putin potpisao ukaz o zaštiti ruskih tvrtki u inozemstvu

'Naravno da će tražiti prigode za prodaju naših proizvioda na drugim tržištima', rekao je Putin i naveo da su čelnici s azijskog pacifičkog područja, koje je ugostio na summitu u Vladivostoku tijekom vikenda, željni ruskih energenata. 'Oni čekaju Rusiju s njenim energetskim resursima. Pundit ćemo ukapljeni prirodni plin, ponudit ćemo naše energetske resusre na svjetskim tržištima', rekao je Putin.

Putin je u nedjelju u Vladivostoku odbacio postojanje bilo kakva trgovinskog rata Rusije i EU-a zbog istrage Europske komisije o poslovanju ruske državne energetske kompanije Gazproma. Europska komisija istragu je počela u utorak istragu zbog sumnje da Gazprom, koji je u 50-postotnom vlasništvu ruske države, sprječava slobodan protok plina diljem zemalja EU-a te nameće nepoštene cijene svojim kupcima vezivanjem cijena plina za cijene nafte. Posebice se to odnosi na istok Europe, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Bugarsku, Litvu, Latviju i Estoniju koje u mnogome ovise o ruskoj opskrbi energentima.

Putin je nakon sastanka s Nikolićem najavio i otvaranje druge cijevi plinovoda Sjeverni tok, koji Rusiju preko Baltika povezuje s Europom, za 8. listopada. To će udvostručiti kapacitet tog plinovoda dugog 1220 kilometara na 55 milijardi prostornih metara plina.

>> Nikolić: Srbija je jdeino što volim više od Rusije

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Putin je kazao da je cilj njegove zemlje daljnji razvoj ekonomskih, humanitarnih i kulturnih veza sa Srbijom, kako bi se u perspektivi suradnja dovela na razinu strateškog parnterstva. Dvojica predsjednika usuglasila su se da u u rješavanju pitanja Kosova primarnu ulogu trebaju imati Ujedinjeni narodi. 'Srbija ne može riješiti status Kosova silom. Ništa nećemo raditi silom, već ćemo raditi u okviru UN-a', rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Putin je naglasio da 'rješenje problema treba tražiti u pregovorima, na osnovi, prije svega, rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a' i ukazao da se da se Rusija u odnosu na Kosovo i dalje pridržava svog načelnog stajališta, odnosno njegova nepriznavanja. (Hina)

Pročitajte i ovo Ukrajinska protuzračna obrana Uz veliku pomoć raznih režima Rusija niže pobjede na bojnom polju: Situacija u Ukrajini je očajna, sprema se nova velika ofenziva Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene