Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno o prošlosti

Putin priznao: Nije dobro to što je SSSR radio 'istočnom bloku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak priznao da je nametanje sovjetskog socijalističkog modela u istočnoj Europi nakon Drugog svjetskog rata bilo loše.

Te izjave je ruski predsjednik dao uoči 70. obljetnice pobjede SSSR-a nad nacističkom Njemačkom. Moskva predviđa velike proslave obilježavanja 9. svibnja 1945., ali većina zapadnih čelnika ga ignorira zbog sukoba u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi"

"Odluku o dolasku 9. svibnja će donijeti svaki politički čelnik. Neki svojom voljom ne žele doći, a drugi nemaju dopuštenje Washingtona, iako bi brojni željeli doći", bio je ironičan.

Ruski predsjednik, koji je je u prošlosti opravdavao utemeljenost njemačko-sovjetskog pakta iz 1939. ili je nazvao pad SSSR-a najvećom geopolitičkom tragedijom XX. stoljeća, bio je kritičan u pogledu stajališta Staljinova SSSR-a nakon Drugog svjetkog rata.

Putin: SAD čeka ista sudbina kao i SSSR

"Nakon Drugog svjetkog rata pokušali smo nametnuti naš vlastiti model zemljama istočne Europe i to smo činili silom", rekao je ruski predsjednik priznavši da "to nije bilo dobro. To treba priznati", inzistirao je u tv emisiji na godišnjem odgovaranju na pitanja.

On je govorio o komunističkim režimima u zemljama istočne Europe, posebice Čehoslovačkoj, Mađarskoj ili Poljskoj. Tijekom 40 godina te zemlje socijalističkog bloka ili "istočnog bloka" su bile više ili manje izravno pod kontrolom Moskve.

Napetosti između Rusije i zapadnih zemalja, koje ju optužuju za izravno uplitanje u krizu u Ukrajini, oživjele su staru polemiku o utjecaju Staljinova SSSR-a na zemlje istočne Europe.

Baltičke zemlje i Poljska strahuju da bi rat u Ukrajini mogao biti uvod u ponavljanje povijesti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene