Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putin najnovijim potezima oštro parira američkom štitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD sa zabrinutošću prate najnovije poteze ruskoga predsjednika Vladimira Putina, ocjenjuju britanski mediji.

Putin je u istome danu održao rusko-kineske vojne manevre pod okriljem šesteročlane Šangajske organizacije za suradnju, obnovio letove bombardera unutar NATO-ova zračnog prostora i zabranio emitiranja BBC-a, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poziv na bolje odnose Putin Poljacima: Okrenimo stranicu Slika nije dostupna Bush Putinu: Hladni rat je završen

Osnovana 2001. godine, Šangajska organizacija za suradnju, koja osim Rusije i Kine okuplja i četiri zemlje srednje Azije - Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, sve više uživa reputaciju antizapadne organizacije. Pakistan, Indija i Mongolija žele se učlaniti u središnji azijski savez, a to namjerava i Iran.

Ipak, većina analitičara vjeruje da tinjajuća netolerantnost među zemljama članicama ostaje prepreka koheziji skupine, prenosi BBC. Upravo na zajedničkim kinesko-ruskim vježbama Putin je najavio da će ruski strateški bombarderi, poslije petnaestogodišnje suspenzije, nastaviti redovito patrolirati međunarodnim zračnim prostorom.

Rusi također najavljuju da bi se njihova flota mogla vratiti u Sredozemlje i to najvjerojatnije koristeći sirijske luke. Putin je pritom upozorio da Rusija mora modernizirati svoj nuklearni arsenal kako bi parirala planovima administracije američkog predsjednika Georgea W. Busha o gradnji antiraketnog štita u Europi. Ruske vlasti najavile su da će po prvi puta , krajem mjeseca, javnosti biti predstavljen najnoviji ruski protuzračni sustav S-400 Triumph. Maksimalni domet Triumpha je 400 kilometara, a može pogađati mete do visine od 30 kilometara.

"Možda drugi hladni rat još nije počeo, ali nema sumnje da je ruska vanjska politika postala agresivnija nakon što je procijenjeno da su se interesi Moskve predugo ignorirali. Poruka je jasna. Rusija se vratila i sada je važan igrač na međunarodnoj sceni ", ocjenjuje BBC. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene