Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barroso očitao javnu lekciju Putinu

Putin i europski čelnici međusobno se kritizirali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik i čelnici Europske unije nisu uspjeli smanjiti međusobne razlike u stajalištima oko Sirije, useljavanja i niza drugih pitanja na summitu u petak koji je obilježila međusobna iritacija zbog pitanja energetske politike.

Nakon višesatnih razgovora predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso očitao je predsjedniku Vladimiru Putinu javnu lekciju braneći propise EU-a u energetici, a ruski je čelnik uzvratio rekavši mu da je 'emotivan' i 'u krivu'.

Analitičari su upozorili da su mali izgledi da se na sastanku, održanom za Putinovog prvog posjeta nakon njegovog izbora u svibnju, postigne napredak u glavnom spornom pitanju energetike koje već dugo narušava odnose EU-a i Rusije.

Rusija je ljuta zbog nastojanja EU-a da liberalizira svoje energetsko tržište i prisili najveće dobavljače, poput ruskog državnog Gazproma, da prodaju svoju infrastrukturu kako bi se spriječilo da nadziru i distribucijsku mrežu.

Ranije u petak Putin je zakon EU-a o energetici nazvao 'neciviliziranim'.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Xi Jinping ciljaju jednu zemlju Američki obavještajci uvjereni: "Kina i Rusija planiraju novu invaziju. Ne vidimo zašto ne bi" Razoreno ukrajinsko selo Napeta situacija Rusija poslala upozorenje Europi i SAD-u: "Ako to učinite uslijedit će razarajuća osveta"

'Naravno da EU ima pravo donijeti bilo koju odluku, no kako sam spomenuo... zaprepašteni smo činjenicom da je toj odluci dana retroaktivna snaga', rekao je Putin referirajući se na činjenicu da se propisi primjenjuju i na postojeće plinovode.

Iako je energetika najosjetljivije pitanje za Rusiju, dug popis spornih pitanja uključuje i spor oko trgovine, kritike EU-a zbog odnosa Rusije spram građanskih sloboda i vizni režim. Rusija se također spori sa zapadnim državama oko sukoba u Siriji u kojoj je od početka pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada ubijeno više od 40.000 ljudi.

>> Putin: Znam kad će sudnji dan...

Putin smatra da se treba postići sporazum o zaštiti interesa svih vjerskih i etničkih skupina, kako bi se nakon toga postigao trajan i održiv dogovor u Siriji. 'Svi su zainteresirani za zaustavljanje krvoprolića i nasilja', rekao je.

Putina su na dolasku na summit EU-a i Rusije, koji se održava dva puta godišnje, dočekale četiri žene golih grudi koje su prosvjedovale protiv ograničavanja građanskih sloboda u Rusiji i vikale 'Putin idi u pakao'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene