Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet na ulicama

Prvi štrajk od pada Papandreoua - 'Što je previše, previše je'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici su izašli na ulice najvećih gradova. Našlo se tu i smetlara, učitelja, liječnika, novinara, zaposlenika banaka...

U Grčkoj je u četvrtak održan 24-satni opći štrajk protiv mjera štednje, prvi nakon što je sastavljena nova vlada premijera Lucasa Papademosa. U najvećim gradovima okupili su se radnici pod vodstvom sindikata koji predstavljaju polovicu grčke radne snage, oko 2.5 milijuna ljudi.

Pročitajte i ovo Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske Slika nije dostupna Prosvjed u Ateni NERVOZA PRERASLA U NASILJE U ATENI Bačeni Molotovljevi kokteli na policiju, gorjele ulice

Mnoge su javne službe prestale s radom, poput željezničkoga i brodskog prometa, no zračne luke te atenski metro i burza radile su kao i inače, baš kao i brojne trgovine u Ateni. Kako piše BBC, među prosvjednicima su se našli smetlari, učitelji, liječnici, novinari i zaposlenici banaka.

'Što je previše, previše je. Izašli smo na ulice da kažemo kako je ovo proračun štednje, proračun izgladnjivanja, koji ne smije biti izglasan', izjavio je Christos Kiosis, vođa sindikata radnika atenskog vodovoda. 'Ubijaju nas. Ubijaju radnike. Ubijaju grčki duh. Mi smo ovdje da im kažemo da nećemo šutjeti', poručio je pak jedan 55-godišnji prosvjednik.

Šefica Komunističke stranke Aleka Papariga pozvala je Grke da se bore protiv mjera štednje kako bi spriječili 'veliku tragediju', dok je s komunistima povezan sindikat PAME obećao kako će tijekom prosinca održati još dva prosvjeda.

Proračun za 2012. godinu trebao bi biti izglasan u parlamentu tijekom idućeg tjedna, prenosi Reuters. Europski su vođe Grčkoj odobrili 8 milijardi eura pomoći, a premijer Papademos rekao je kako mu je sada zadatak da dobije i još 130 milijardi eura pomoći prije parlamentarnih izbora u veljači. U obraćanju europskim vođama rekao je kako Grci podržavaju reforme koje su potrebne za ostanak u eurozoni. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene