Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zabava je gotova'

Počeli plaćati porez kad je država gotovo propala!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krizom najpogođenija europska zemlja, Grčka, rupe u proračunu pokušava zakrpati na sve moguće načine.

Nakon desetljeća okretanja glave i zatvaranja očiju utjerivači poreza konačno su počeli raditi svoj posao. Grčka više nije raj za bogate utajivače poreza. Porezna uprava konačno im je odlučila stati na kraj. U proteklih 14 dana privedeno je 15 ljudi. Njih osam odmah je platilo četiri milijuna eura duga državi. Ostali čekaju suđenje.

Pročitajte i ovo Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske Novac, ilustracija Dobra vijest za mnoge Porezna uprava objavila kada počinje isplata povrata poreza i do kada će svima sjesti novac

'Privatni poduzetnik prijavio je 700 tisuća eura prihoda tijekom sedam godina, a imao je 11 i pol milijuna eura u banci. Poljoprivrednik koji je prijavio 104 tisuće eura prihoda tijekom deset godina zajedno s jednim bankovnim menadžerom radio je kao kamatar i u banci imao 11 milijuna eura', ispričao je Nikolaos Lekkas, iz Inspekcije za gospodarski i porezni kriminal.

Dužni 60 milijardi eura

Varanje države Grcima je postao nacionalni sport. Gotovo polovica Grka lani je lažirala poreznu karticu. Na taj su način državi tijekom godina ostali dužni 60 milijardi eura.

'Zabava je gotova. Procedura je u tijeku: inspekcija, ubiranje poreza, sudske presude. Srednja klasa, poput radnika i umirovljenika, ne može plaćati poreze, dok oni koji mogu to ne čine. Igra je završila', dodao je Lekkas.

Za izbjegavanje plaćanja poreza ili lažiranja porezne kartice predviđena je kazna od tri godine zatvora. Kako bi lakše pronašlo prekršitelje, ministarstvo financija otvorilo je posebnu telefonsku liniju. Svaki dan primaju 50-ak prijava. Grčka vlada planira sljedeće godine prepoloviti deficit proračuna. Uz dosljedniju naplatu poreza taj se cilj čini lako ostvariv.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene