Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjeda konzervativca

Nicos Anastasiades izabran za novog predsjednika Cipra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat ciparske desnice Nicos Anastasiades u nedjelju je izabran za predsjednika te otočne države s 57,5 posto glasova i uskoro će imati tešku zadaću provedbe plana o hitnom financijskom spašavanju države koja se nalazi pred bankrotom.

66-godišnji odvjetnik po zanimanju, proeuropski orijentiran, veteran ciparskoga političkog života Anastasiades je uvjerljivo porazio svojeg protukandidata Stavrosa Malasa, neovisnog kandidata kojega su podupirali komunisti.

Pročitajte i ovo Zelesnki, Meloni, von der Leyen, Croo Dvije godine Dvije godine Ukrajinci žive u paklu rata, Zelenski poručuje: "Pobijedit ćemo i to će biti najbolji dan u našim životima" Prosvjed u Pakistanu I to se događa Pobijedio na izborima pa objavio: "Neću prihvatiti pobjedu, namjestili su mi je"

Izborima se odazvalo više od 81 posto ciparskih birača. "Cipar je na prekretnici puteva. Ovo glasanje obilježava početak jednoga novog razdoblja", rekao je Anastasiades jutros prije izlaska na biračko mjesto u Limasolu.

>> Izlazne ankete: Ciparski konzervativac Nikos Anastasiades u uvjerljivu vodstvu

Anastasiades želi brzi dogovor o financijskoj pomoći sa zajmodavcima Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom kako bi se izbjegao bankrot Cipra koji prijeti. Cipar je zapao u najtežu gospodarsku krizu u posljednja četiri desetljeća s nezaposlenošću koja se popela na rekordnih 15 posto.

"Ciprani su dali mandat Anastasiadesu kako bi mogao provesti svoj program reformi i učiniti sve što je potrebno da bi se zajamčila proračunska i financijska stabilnost", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Dodao je kako novi ciparski predsjednik može računati na stalnu potporu Europske komisije koja će pomoći Cipru da nadvlada sve izazove.

Anastasiades je kazao kako je spreman poduzeti radikalne mjere da bi dobio povjerenje vjerovnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene