Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od nedjelje 100 mrtvih

Prvi irački izbori nakon odlaska Amerikanaca obilježeni nasiljem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 13,8 milijuna iračkih birača glasuje u subotu na prvim lokalnim izborima nakon odlaska američkih postrojbi krajem 2011. a izborni dan protječe uz nasilje, eksplozije i žrtve.

Izbori će odrediti popularnost šijitskog premijera Nurija al-Malikija. Diplomati i promatrači sumnjaju u vjerodostojnost tih izbora, pošto na njima sudjeluje samo 12 od 18 iračkih pokrajina.

Ekstremističke skupine pojačale su napade kako bi destabilizirale vlast premijera al-Malikija. Malikijeva vlada je ušla u oštar sukob s militantima nakon poboljšanja odnosa Bagdada i Teherana, a Maliki je zauzeo neutralan stav prema sukobu u Siriji. Četrnaest kandidata ubijeno je od početka godine i u zemlji se izvodi sve više atentata, pa je od nedjelje ubijeno više od 100 ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon Slika nije dostupna Bez djetinjstva VIDEO Prizori koji sablaznjuju svijet: Djeca u raljama pakla!

>> Najmanje 12 mrtvih u napadu na bar u Bagdadu

Novi incidenti su zabilježeni u subotu ujutro, kada su ranjene najmanje četiri osobe. Četiri osobe su ranjene u minobacačkoj paljbi i seriji eksplozija blizu jednog biračkog ureda južno od Bagdada i jedna je bomba eksplodirala u pokrajini Babilon blizu kuće jednog člana snaga sigurnosti.

Premijer al-Maliki je izjavio "da nema povratka". U pokušaju da umiri Iračane, on je objasnio da su izbori oružje kojim će se moći boriti.

Snage sigurnosti su pojačale kontrole i raspoređene su sve snage ministarstva unutrašnjih poslova i obrane, rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova. Samo vozila sa specijalnim dozvolama mogu se kretati, a prilazi biračkim uredima su zaštićeni bodljkavom žicom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene