Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez djetinjstva

VIDEO Prizori koji sablaznjuju svijet: Djeca u raljama pakla!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šokantne snimke stižu iz Iraka. Na njima se vidi kako u vojnom konvoju s oružjem u rukama sjede djeca. Navodno ih u svoje redove regrutiraju obje strane.

Ekstremna islamska militanta postrojba ISIS (Islamske države Iraka i Sirije), kao i njihova suprotstavljena strana - šijiti dobrovoljci, regrutiraju djecu u svoje borbene redove u Iraku, piše Independent.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Slika nije dostupna Ustanak sunita U Perzijski zaljev uplovio američki brod s 550 marinaca: 'Treba prekinuti masovne masakre!'

Na snimkama koje stižu iz grada Mosula koji je u rukama pobunjenika, vidi se da ISIS koristiti djecu vojnike. Snimka konvoja pobunjenika koja prolazi kroz osvojeni grad, pokazuje dječake koji sjede u kamionima, a u rukama imaju oružje. Osim toga, u utorak su se pojavile snimke djece koju ISIS ohrabruje da gledaju smaknuća.

Sirijsko krilo al Qaede pokorilo se ISIL-u

Human Rights Watch tvrdi da pobunjenici u Siriji regrutiraju djecu kao snajperiste. Broj djece poginule u Iraku je nepoznat, ali snimke pokazuju kako ih u sukob uvlače obje strane.

Također postoje snimke, tvrdi Independent, na kojima se vide djeca s oružjem, za koju se čini da se pridružuju odraslim šijitskim dobrovoljcima u borbi protiv ekstremista.

Nakon što su irački vojnici napustili grad, pobunjenici su uzeli oružje iz njihova skladišta, mahom proizvedeno u SAD-u. Postoje izvještaji o obezglavljivanju, masovnim egzekucijama i masakrima, a tisuće stanovnika koji se boje za svoje živote su pobjegli. Pobunjenici imaju podršku sunitskih muslimana koji su ljuti zbog lošeg tretmana koje nad njima provodi šijitska vlada.

Duboke su religiozne i etničke podjele u Iraku, a kurdski premijer Masoud Barzani vjeruje da se stanovnici suočavaju s 'novom stvarnosti i novim Irakom'.

John Kerry, američki državni tajnik zahtjeva od kurdskih vođa da podrže Bagdad u borbi protiv ISIS-a, ali Barzani kaže da je i prije bilo veoma teško zamisliti da će Irak ostati cjelovit.

U međuvremenu, irački premijer Nouri al-Maliki je odbio pozive za formiranje Vlade nacionalnog spasa, u nadi da će dobiti podršku sunija protiv ISIS-a.

Američki predsjednik Barack Obama tražio ga je da formira Vladu koja više uključuje šijite, jer ukoliko to ne učini, Irak će utonuti u građanski rat. A čini se da upravo u tom smjeru i ide.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene