Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra vijest

Prekretnica: Novi lijek za prevenciju HIV-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je prvi lijek koji smanjuje rizik od infekcije virusa koji uzrokuje sidu.

Ovo je najvažnija prekretnica u 30-godišnjoj borbi protiv virusa HIV-a. Lijek Truvada mogu koristiti ljudi koji su u izravnoj opasnosti da se zaraze HIV-om poput onih koji imaju HIV pozitivne partnere.

Pročitajte i ovo Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević nespecifični simptomi U Srbiji raste broj slučajeva zaraze koji se zbog korone nisu na vrijeme otkrili. Otkrivamo kakva je situacija kod nas Uhvaćeno kamerom: Pogledajte kako virus HIV-a tijekom seksa prelazi u novog domaćina (Screenshot Cell Reports) UZBUNA U SUSJEDSTVU Oborili rekord po broju novozaraženih, ali ne koronavirusom: "Alarmantno stanje, ali ne i neočekivano"

Lijek kod zdravih homoseksualnih muškaraca smanjuje rizik od zaraze HIV-om kao i kod heteroseksualaca čiji su partneri HIV pozitivni za čak 44 do 73 posto, pokazalo je istraživanje iz 2010. godine.

Samo u SAD-u uz prosijeku se zarazi oko 50.000 osoba, a procjenjuje se da oko 240.000 niti ne zna da je zaraženo virusom. Stručnjaci kažu da novi lijek Truvada predstavlja veliki korak naprijed i kao jedan od koktel lijekova oboljelih, ali i kao dio prevencije. 'Ovo je doista nova era u prevenciji HIV-a jer će Truvada sada pomoći sustavu prevencije uz testiranje na HIV, kondome te savjetovanje i potporu', rekao je za AP James Deluca, potpredsjednik zaklade za prevenciju AIDS-a u San Franciscu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene