Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na putu do bolnica

FOTO Spas za ranjenu djecu iz Gaze: Ujedinjeni arapski emirati prihvatit će ih na liječenje u svojim bolnicama

Ranjena djeca iz Gaze - 2
Ranjena djeca iz Gaze - 2 Afp
Aktualno Galerija Ranjena djeca iz Gaze - 5 Ranjena djeca iz Gaze - 5 Foto: Afp Ranjena djeca iz Gaze - 4 Ranjena djeca iz Gaze - 4 Foto: Afp Ranjena djeca iz Gaze - 3 Ranjena djeca iz Gaze - 3 Foto: Afp Ranjena djeca iz Gaze - 2 Ranjena djeca iz Gaze - 2 Foto: Afp +0 Ranjena djeca iz Gaze - 1 Galerija 1/5 >>
Prva skupina djece koja će se liječiti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima stigla je na prijelaz Rafah u petak navečer palestinskim ambulantnim vozilima.

Prva skupina djece koja će se liječiti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima stigla je na prijelaz Rafah u petak navečer palestinskim ambulantnim vozilima.

Glavni tajnik egipatskog Crvenog polumjeseca na sjevernom Sinaju, Raed Abdel-Naser, rekao je da su bolesna djeca na putu za međunarodnu zračnu luku El Arish iz koje će otputovati u Ujedinjene Arapske Emirate u petak u večernjim satima.

Pročitajte i ovo Screenshot Iz Imotskog? VIDEO U teškoj prometnoj nesreći kod Zenice poginulo dvoje Hrvata, još dvoje teško ozlijeđeno

Prema direktivi predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Muhameda bin Zajeda, 1000 bolesne djece iz Gaze liječit će se u bolnicama u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Obitelji i rodbina Hamasovih taoca - 2 Sukob na Bliskom istoku Izraelci traže zapovjedno središte Hamasa ispod bolnice, liječnici tvrde: "Ništa nisu našli"

Djevojčica koja je izgubila ruku u izraelskom zračnom napadu i druga, pogođena šrapnelom u trbuh, među prvom su djecom koja su avionom prebačena na liječenje, piše The National News.

U Gazu ušlo 17.000 litara goriva, djelomično obnovljene telekom usluge

Ograničena količina goriva isporučena je putem UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), prenosi Reuters citirajući priopćenja operatora Paltel i Jawwal.

I prije početka rata 7. listopada najveći dio pojasa Gaze uvelike je ovisio o gorivu za pogon generatora, no zadnjih dana nestašice su dramatične.

Pročitajte i ovo Screenshot Iz Imotskog? VIDEO U teškoj prometnoj nesreći kod Zenice poginulo dvoje Hrvata, još dvoje teško ozlijeđeno

Izraelska "ratna vlada odobrila je jednoglasno preporuku vojske i Shin Beta (izraelska obavještajna služba) zahtjev Sjedinjenih Država da se odobri ulazak dvaju kamiona goriva na dan za potrebe UN-a", objavili su u petak izraelski dužnosnici.

Pročitajte i ovo Obitelji i rodbina Hamasovih taoca - 2 Sukob na Bliskom istoku Izraelci traže zapovjedno središte Hamasa ispod bolnice, liječnici tvrde: "Ništa nisu našli"

U petak navečer vlasti zadužene za terminal Rafah, jedini granični prijelaz koji to palestinsko područje povezuje s Egiptom, objavile su da je 17.000 litara gorivo ušlo u Gazu za pogon generatora telekomunikacijskog operatora Paltel.

U četvrtak je Paltel objavio "prekid svih telekomunikacijskih usluga" zbog nestašice goriva. UN i humanitarne nevladine udruge ponavljaju da su izgubile svaki kontakt sa svojim ekipama u Gazi.

Pročitajte i ovo Korištenje mobitela u vožnji Akcija Jedan od glavnih ubojica na cesti! Vozači su jako neoprezni, a djeca su najranjivija skupina

UNRWA navodi da treba oko 160.000 litara goriva na dan kako bi provodila osnove humanitarne operacije.

Zbog nestašica prekinut je rad tvornice za desalinizaciju vode, 60 crpilišta i dvije glavne stanice za pročišćavanje vode, a prijeti opasnost od izbijanja epidemija u gusto naseljenom području s 2,4 milijuna ljudi, od kojih su polovica djeca, a dvije trećine su danas raseljene.

UN već tjednima vapi za isporukama goriva kako bi se omogućio rad bolnica i doprema pomoći kamionima.

Pročitajte i ovo Ilustracija čestitamo! Provjerite listiće! Netko je osvojio 36 milijuna eura, u Hrvatsku odlazi 210 tisuća

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu opetovano je tvrdio da neće dopustiti dopremu goriva kojim bi se koristili borci Hamasa, pokreta koji je "teroristička organizacija" za Izrael, za Sjedinjene Države i Europsku uniju.

Netanyahu optužuje Hamas da je ugrabio stotine tisuća litara goriva za svoje vojne potrebe.

Visoki američki dužnosnik rekao je da SAD tjednima pritišće Izrael da dopusti dopremu goriva.

Pročitajte i ovo Pučka kuhinja ususret Svjetskom danu siromaha Ovo se svakome može dogoditi: "Sami su, nemaju razlog gdje ustati, gdje otići, koju korisnu stvar učiniti"

Papa će se sastati s palestinskim izaslanstvom te rodbinom talaca iz Gaze

Papa Franjo sljedeći će se tjedan odvojeno sastati s rodbinom Izraelaca koje je oteo palestinski pokret Hamas, kao i s ipredstavnicima Palestinaca čiji su članovi obitelji u Gazi, rekao je Vatikan u petak.

"Tim sastancima koji su isključivo humanitarnog karaktera, papa Franjo želi pokazati svoju duhovnu blizinu patnji i jednih i drugih", priopćio je glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni.

Sastanci će se održati u srijedu u Vatikanu.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Slučaj Banožić "Ovo se nije dogodilo nikada u povijesti Sabora": Punomoć nije ovjerio javni bilježnik

Drugi čovjek Vatikana, kardinal Pietro Parolin, rekao je ranije u petak da Sveta Stolica vjeruje da su oslobađanje talaca i prekid vatre, koji Izrael zasad isključuje kao opciju, dvije "temeljne točke" razrješenja krize.

Hamas je sa sobom odveo oko 240 talaca kad je upao na jug Izraela 7. listopada.

Franjo je nekoliko puta apelirao na njihovo puštanje i na prekid vatre.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene