Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

TKO ZATAŠKAVA PREMLAĆIVANJE DJEČAKA IZ ŠIROKOG BRIJEGA? Provjereno pomaknulo slučaj s mrtve točke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporter magazina Provjereno Ivan Čorkalo istražio je zataškava li se slučaj teško ozlijeđenog maloljetnika iz Širokog Brijega zato što su počinitelji pripadnici zlatne mladeži, djeca tajkuna.

Cijeli Široki Brijeg o tome priča potiho, ali nitko ništa ne želi reći naglas. 17-godišnji Mile Soldo pronađen je s teškim ozljedama glave na igralištu pokraj vikendice gdje su maloljetnici slavili rođendan.

Pročitajte i ovo Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno" Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?"

Službeno, na njega je pao gol dok se pijan vješao po njemu. Ali ozljede koje je zadobio upućuju na to kao da mu je gol pao na glavu nekoliko puta! Iako je na rođendanu bilo 50-ak učenika, nitko ništa nije vidio. Šute li jer se boje?

"Fraktura čeljusti, nosa, nosne sluznice, dislokacija čeljusti, polomljeni zubi, težak potres mozga....", nabraja svoje ozljede nastradali tinejdžer Mile Soldo. Otišao je na rođendan, a vratio se s teškim tjelesnim ozljedama. Za 17-godišnjeg Milu Soldu, rođendanska proslava pretvorila se u stravu.

No što se zapravo dogodilo u širokobriješkoj vikendici, u noći s 8. na 9. listopada do danas nije razjašnjeno. Na početku te večeri, ništa nije naslućivalo na krvavi završetak. "Oko 9 i po sati otišao sam s prijateljima na rođendan, nas četvero u autu i došli smo, sjećam se možda dva-tri sata, sve je normalno bilo, druženje i tako", priča Mile.

Hitna pokupila dječaka na pola puta do bolnice

Dva sata poslije, pronađen je na igralištu iza vikendice u lokvi krvi i s teškim ozljedama glave. U širokobriješkoj hitnoj pomoći poziv su zaprimili dva sata iza ponoći, ali na samo mjesto događaja nisu nikada stigli. "Negdje na pola puta smo se našli, preuzeli smo dečka gdje su ga dovezla dva prijatelja i dvije ženske osobe", kaže Marina Milić, liječnica u Hitnoj pomoći Široki Brijeg.

"Na prvi neki naš dojam radilo se o ozljedama lica, ozljede koje su nastale pod nekim nejasnim okolnostima. Mi smo primili poziv da se radi o dečku na kojeg je pala stativa, obzirom da se radi o maloljetniku na kojeg je pala stativa, pozvali smo policiju", dodaje liječnica Mijić.

Ozljede su bile višestruke. "Bilo je modrica, ogrebotina, posjekotina, bili su čak i zubi iz gornje čeljusti, donje čeljusti, hematomi, podljevi i morali smo ga dalje smjestiti, odvezen je na centar urgentne medicine u Mostaru", kaže Mijić.

U kući obitelji Soldo telefon je zazvonio oko pola tri. Milini otac i majka proživjeli su ono od čega zazire svaki roditelj - poziv iz bolnice u gluho doba noći. "Završio je u bolnici, krvari, mislila sam da je najgore u pitanju", prisjeća se majka Ana. "Nadala sam se da je živ i da neće biti nekih velikih posljedica, ali kad sam ga vidjela, shvatila sam da ga je trenutak dijelio da ne podlegne ozljedama", dodaje potresena majka.

"Gol može jedino skakutati..."

Što se dogodilo te noći, Mile se ne sjeća, a prvo što pamti je bolnički krevet. "Prvo kad sam se probudio u bolnici u 7 ujutro, kad su moji roditelji došli, to je sljedeće čega se sjećam. Bio sam zamišljen, onda sam otišao na pregled kod oftalmologa, pogledao sam se u ogledalo i onda su mi rekli sve što je bilo. Svi su rekli da su me premlatili", kaže Mile.

No pisanog traga o tome nema. U otpusnom pismu nije naveden uzrok ozljeda glave, a policija od samog početka slučaj tretira kao nezgodu. "To je smiješno, ja mislim da bih umro da je gol pao na mene", kaže Mile. "Tu je bilo više udaraca, direkta, to jedna prečka od gola ne može napraviti", kaže njegov otac Serafin Soldo.

Nesretan slučaj ili brutalno premlaćivanje, koje se pokušalo prikriti tako što je Mili gol namješten dok je ležao u nesvijesti? Prava istina i dalje se ne zna, iako je na rođendanu bilo 50-ak učenika, od kojih je saslušano 21. "To je bilo iza kuće i većinom svi kažu da nisu ništa vidjeli, da su bili u kući i kako kažu nitko ništa nije vidio", priča Mile.

No ubrzo se počinju javljati i drugačije verzije događaja, ali samo u kuloarskim pričama. Tako je procurila informacija koju je policiji rekao jedan od svjedoka. "Gol je na mjestu, ovaj koji je dao iskaz policiji, a moj sin Mile se nalazi pet-šest metara od gola, što znači da gol ne može, jedino ako može skakutati po terenu i vratiti se sam, mislim da je tu svima jasno sve samo što se šuti...Zašto se taji?", pita se otac pretučenog dječaka.

Od policije ništa službeno

Policija se tri tjedna službeno nije oglasila. Kao da se ništa nije dogodilo. Sve dok urednik lokalnog portala nije objavio ispovijest roditelja Soldo. "Kontaktirao sam s policijom, rekli su mi par detalja i to je više bila šutnja i pokušali su me odmaknuti od tog slučaja. Prvi slučaj izašao je u javnost i tada se javlja policija i iznosi to svoje neko gledište što i svaki put, istražuje, a nikad da nešto istraži do kraja", rekao je za magazin Provjereno Mili Marušić, urednik portala Širokibrijeginfo.

Koga se štiti? Grad bruji da je Milu pretukla zlatna širokobriješka mladež, a da ih policija pokriva, no boje se o tome javno govoriti. Ne i bivša novinarka i spisateljica Martina Mlinarević-Sopta. "Imate situaciju da svi znaju sve o svemu, a nitko se ne usuđuje progovoriti. Ovo nije veliki grad, ovdje živi u cijeloj općini oko 30 tisuća stanovnika", kaže Mlinarević-Sopta.

Grad priča priču. Imenom i prezimenom nitko ne želi nikoga prozivati, no prema onome što se priča, navodno je riječ o javnosti poznatim ljudima, međusobno povezanim političko-poslovnim vezama o kojima mnogi ovise. Nije bitno tko je čije je dijete, bitno je da se raščisti. Jer dogodit će se sutra nekom drugome.

"Pitam se zaista kako spavaju, kako se bude, jer ne znam kako mogu zamisliti kakva je situacija u kući Soldo i da li će se njihova djeca danas sutra naći u sličnoj poziciji i zašto su njihova djeca bila svjedokom spometog slučaja i ništa ne progovaraju", ističe novinarka Mlinarević-Sopta.

Pomoć se tražila, i od crkve, i od gimnazije

Kad se pomoć nije dobila od policije, zatražila se i od crkve, ali i gimnazije, koju pohađa većina učenika s kobne zabave. No oni su se o svemu očitovali sa zakašnjenjem. Dolaskom Provjerenog, stvari se počinju micati s mrtve točke. Barem načelno. Roditelji su nakon dužeg vremena pozvani na razgovor. Najprije u tužiteljstvo, koje je zatražilo da se utvrdi točan uzrok ozljeda. Ipak sudski vještak nije htio pred kameru, jer je istraga još u tijeku.

Od grada koji šuti, sve je više i više onih koji žele da istina izađe na vidjelo. Uz obitelj je stala i udruga zaboravljenih branitelja. "Mi smo dali ultimatum tužiteljstvu i MUP-u, da iziđu s informacijama, a ne uvažavamo šutnju da ništa nije bilo i da se momak samoozlijedio, to je nemoguće i nek to izbace iz glave i ukoliko to budu otezali mi opet idemo na mirne prosvjede", poručuje Vlado Marušić iz Udruge zaboravljenih branitelja.

Prije pet dana na Facebooku je pokrenuta grupa Istina za Soldu. U kratkom periodu skupila je više od dvije i pol tisuće lajkova, ali i brojne izraze potpore. "Mi prvenstveno sve aktivnosti i novosti vezane za ovaj slučaj objavljujemo na stranici i na taj način nastojimo motivirati i druge ljude da se priključe, vršnjake Mile Solde, prijatelje, da se svak stavi u ulogu tih roditelja i dječaka i pomognu na taj način", kaže Igor Slišković administrator stranice Istina za Soldu.

Solidariziranje javnosti u ovom bi slučaju moglo odigrati ključnu ulogu. Jer policija svoj posao nije odradila na način na koji se od nje očekuje. Mile nastavlja svoj život - na njegovu sreću bez trajnih posljedica koje je mogao imati. Odličan učenik i uspješan karatist, s više od 50 osvojenih medalja. Počeo je ponovno i s treninzima. Javnost također očekuje odgovore, jer rijetki su oni koji vjeruju policiji da je ovakve ozljede mogao prouzročiti pad gola.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene