Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Egipat nakon puča

Kairo: Prosvjednici ne idu kući, napetost sve veća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon vojnog puča, Kairo je i dalje pun demonstranata. Na središnjem trgu Tahrir su deseci tisuća pristalica svrgavanja predsjednika Mursija, u drugom dijelu grada od prosvjeda ne odustaju njegovi pristaše.

20:04 Središnji trg Tahrir ponovno je pun Mursijevih protivnika. U relativnoj blizini, ali s druge strane Nila, nalazi Sveučilište u Kairu, gdje od prosvjeda ne odustaju Mursijevi pristalice. Njih je okružila vojska, ali zasad nije intervenirala. Situacija je izrazito napeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uskoro odluka Muslimansko bratstvo pred ukidanjem? Slika nije dostupna Rat na ulicama Kaira U Egiptu izvanredno stanje, ElBaradei dao ostavku

18:21 Pristaše Mohameda Mursija danas prosvjeduju u blizini Sveučilišta u Kairu. Reuters javlja da je situacija ondje napeta. Istovremeno, koalicija islamističkih stranaka pozvala je sve Mursijeve pristalice da se sutra okupe na masovnim demonstracijama protiv vojnog puča. Petak je, inače, u arapskom svijetu tradicionalni dan za velike prosvjede.

18:12 Na središnjem trgu Tahrir u Kairu i danas ima ljudi, ali zasad u znatno manjem broju nego jučer.

17:51 Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je na brzi povratak civilne vlade u Egiptu, nakon što je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija. 'Civilna vlada treba biti uspostavljena što je prije moguće, odražavajući težnje naroda', kazao je on pred novinarima iz Kopenhagena, ističući da stanje ostaje nestabilno te da je rješenje moguće jedino ujedinjenjem svih političkih sila. Glavni tajnik UN-a podsjetio je da bilo kakvo uplitanje vojske 'nije u skladu s demokratskim načelima'. (Hina)

17:16 Egipatsko pravosuđe otvorilo je istragu protiv svrgnutoga predsjednika Mohameda Mursija i još 15 islamista zbog vrijeđanja sudstva, objavio je sudac Tarvat Hamad. Sve osobe pod istragom dobile su i zabranu putovanja, dodao je. Otkad je u srijedu vojska svrgnula vlast Mursijeva Muslimanskoga bratstva, to mu je već druga zabrana odlaska iz zemlje. (Hina)

16:36 Ured egipatskog državnog tužitelja zapovijedio je uhićenje čelnika Muslimanskoga bratstva Mohameda Badiea te njegova zamjenika Kairata el-Šatera, objavili su sudski i vojni izvori, poslije vojnog udara kojim je svrgnut predsjednik Mohamed Mursi.

Šater je bogati poslovni čovjek kojega smatraju glavnim strategom Bratstva. On je bio prvi izbor Muslimanskoga bratstva na lanjskim predsjedničkim izborima, ali je bio diskvalificiran zbog prijašnjih presuda pa je Mursi zauzeo njegovo mjesto.

Šater i Badie uhićeni su na temelju optužbe da su poticali nasilje u kojem je početkom tjedna pred zgradom Muslimanskoga bratstva u Kairu ubijeno najmanje osam osoba. Muslimansko bratstvo objavilo je da neće ići oružjem protiv vojske, ali da puč ne prihvaća, rekao je u četvrtak jedan čelnik te organizacije.

'Ovo je vojni udar. Ustrajni smo i dokazivat ćemo kako je nelegitiman dok se to ne ispravi, rekao je Mohamed El-Baltagi novinarima na promursijevskome okupljanju ispred jedne kairske džamije. (Hina)

15:41 Zemlje u susjedstvu Egipta u četvrtak su različito reagirale na svrgavanje s vlasti egipatskog predsjednika Mohameda Mursija i dok jedne taj potez vojske smatraju nedopustivim, druge podržavaju poštivanje volje naroda, javljaju svjetske novinske agencije.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je da je vojno svrgavanje Mursija 'neprihvatljivo' i nazvao ga je 'vojnim udarom'. 'Jedino putem izbora nekoga se može maknuti s vlasti i to je volja naroda. Neprihvatljivo je da se vlada, koja je došla na vlast na demokratskim izborima, sruši nelegalnim sredstvima i čak i više vojnim udarom', rekao je Davutoglu novinarima.

Katar podržava volju egipatskog naroda i smatra Egipat liderom u arapskom i islamskom svijetu, javila je televizija al-Jazeera, pozivajući se na izvor u ministarstvu vanjskih poslova. 'Katar će nastaviti poštivati volju Egipta i njegova naroda...', kazao je izvor.

Iran se također zauzima za poštivanje volje naroda u Egiptu i 'inzistira na potrebi da se odgovori na njegove legitimne zahtjeve' nakon svrgavanja Mursija s vlasti, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova. Teheran se nada da će 'poštivanje demokratskog procesa i očuvanje stečevina revolucije omogućiti da se odgovori na zahtjeve naroda, stranaka i utjecajnih političkih skupina u toj zemlji'.

Izrael je zauzeo oprezan pristup glede svrgavanja Mursija, a glasnogovornik premijera Benjamina Netanyahua odbio je komentirati tu vijest. Međutim, Netanyahuov blizak suradnik Tzachi Hanegbi izrazio je nadu da će imenovanje Adlija Mansura za privremenog predsjednika dovesti do ponovne uspostave većinom zamrznutih kontakata s vladom u Kairu.

Hanegbi, član Netanyahuove stranke Likud i parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i obranu, izrazio je zadovoljstvo nastavkom dobrih veza s egipatskim oružanim snaga. 'Jučerašnji događaji ojačali su osjećaj da smo možda prošli loše razdoblje i da možda sada ima izgleda za diplomatske odnose s bilo kim tko će voditi Egipat u bliskoj budućnosti', rekao je Hanegbi za vojni radio. (Hina)

15:31 Mohamed ElBaradei, nekadašnji direktor agencije Ujedinjenih naroda za atomsku energiju, glavni je kandidat za čelnika egipatske prijelazne vlade nakon vojnog, kažu u četvrtak politički i diplomatski izvori.

Glavni savez liberalnih i lijevih stranaka, Fronta nacionalnog spasa, te grupe mladih koje su vodile protumursijevske prosvjede imenovale su ElBaradeija (71) pregovaračem s oružanim snagama i on je bio prisutan kad je zapovjednik vojske general Abdel Fatah al-Sisi jučer proglasio da vojska preuzima vlast.

'ElBaradei je naš prvi izbor', rekao je izvor blizak vojsci pod uvjetom da ostane anoniman zbog osjetljivosti situacije. 'On je međunarodna figura, popularan među mladima i vjeruje u demokraciju koja bi uključila sve političke snage. Osim toga, popularan je i među nekim islamističkim skupinama', dodao je.

Politički izvori kažu da bi ElBaradei, koji je na čelu IAEA dobio i Nobelovu nagradu za mir, bio prihvatljiv i zapadnim vladama koje se svim silama trude Mursijev pad ne nazvati pučem. Vjeruje se da će odluka biti donesena u četvrtak, pošto je predsjednik ustavnog suda Adli Mansur već položio prisegu kao prijelazni šef države. (Hina)

14:46 Ministarstvo vanjskih poslova BiH građane te zemlje pozvalo je da zbog aktualne krize ne putuju u Egipat, no unatoč tome turisti iz BiH koji borave u egipatskim ljetovalištima odlučili su tamo ostati, a neki su čak zatražili da im se organizira izlet do gradova u kojima su u tijeku prosvjedi 'kako bi i to zabilježili' kao uspomenu s putovanja.

BH turisti koji borave u Hurgadi i Šarm-el-Šeiku javili su kako u tim mjestima nema prosvjeda te se osjećaju sigurno i nemaju nakanu prekidati ljetovanje zbog državnog udara.

'Čak su nam se javili da im osiguramo prijevoz do gradova u kojima se održavaju prosvjedi, kako bi i te događaje zabilježili tijekom ljetovanja', navodi agencija Fena riječi djelatnice turističke agencije Relax Tours Azre Mulahmetović.

Ukupan broj turista iz BiH koji su se odlučili ljetovati u Egiptu u srpnju razmjerno je malen, svega nekoliko desetaka, a turističke agencije bilježe 40 posto manje rezervacija za tu zemlju u odnosu na prijašnje godine. Znatno je veće zanimanje za Tursku i za ljetovanje na Jadranu.

Za razliku od turista, Ministarstvo vanjskih poslova BiH stanje u Egiptu smatra opasnim i zabrinjavajućim. Zamjenik šefa diplomacije zadužen za konzularne poslove Zoran Perković izjavio je tijekom dana kako se putovanje u Egipat ne preporučuje, a državljanima BiH koji borave u toj zemlji savjetuje se da paze na osobnu sigurnost.

-----------------------------------------------

Čelnik egipatskog ustavnog suda Adli Mansur položio je prisegu kao novi prijelazni predsjednik zemlje u četvrtak, dan nakon što je vojska svrgnula dosadašnjeg predsjednika Mohameda Mursija, prenose agencije.

Mansur je prigodom polaganja prisege rekao da će organizirati nove izbore, ali nije rekao kada bi se oni mogli održati. Također je kazao da je Egipat "ispravio smjer svoje slavne revolucije" kroz masovne prosvjede kojima je tražena Mursijeva ostavka, a koji su u konačnici doveli do njegova svrgavanja.

>> VIDEO POGLEDAJTE TRENUTAK PRIVOĐENJA svrgnutog egipatskog predsjednika Mursija!

"Zauzet ću se za očuvanje republike, poštivanje ustava i zakona, te zaštitu interesa naroda", rekao je na kratkoj svečanosti u zgradi ustavnog suda Mansur, kojega je na položaj prijelaznog predsjednika imenovala vojska.

Mansur je položio prisegu nakon burna posljednja 24 sata tijekom kojih je vojska svrgnula s vlasti Mursija, što je s oduševljenjem dočekala golema masa ljudi okupljena na ulicama Kaira i Aleksandrije, dok je u sukobima između Mursijevih pristaša i protivnika poginulo 14 osoba, prenosi Reuters.

Mansur će privremeno obnašati dužnost čelnika države, što je prvi korak, kako vjeruje vojska, na mirnom putu prema predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Mursi i suradnici pod nadzorom službi sigurnosti

Službe sigurnosti drže Mursija i nekoliko čelnika njegovog Muslimanskog bratstva na različitim lokacijama nakon što je Mursi odbio pozive da podnese ostavku, ali ga je vojska na kraju svrgnula s vlasti.

Mansur bi do novih izbora zemlju trebao voditi zajedno s vladom nacionalnog jedinstva.

Novine od četvrtka pozdravljaju odlazak Mursija i nazivaju to pobjedom Egipćana, unatoč tome što je Muslimansko bratstvo odnijelo pobjedu na nekoliko izbora prošle godine. "Pobjeda za legitimitet naroda", pišu državne novinare Al-Gomhuria.

Malo tko je osudio državni udar

Ujedinjeni narodi, SAD i druge svjetske sile nisu osudile svrgavanje Mursija s vlasti, a taj potez vojske nisu proglasile vojnim prevratom jer da su to učinile otvorilo bi se pitanje nametanja sankcija.

I dok se vraća mir na ulice Kaira i drugih gradova, islamisti strahuju da će sada biti proganjani kao što su bili u vrijeme režima Hosnija Mubaraka, svrgnutog u narodnoj pobuni 2011.

Život izgubilo najmanje 14 ljudi

Najmanje 14 ljudi je ubijeno i stotine su ozlijeđene u uličnim sukobima. Televizije sklone Mursiju isključene su iz etera.

Pad prvog izabranog čelnika Egipta nakon arapskog ustanka 2011. otvara pitanje o budućnosti političkog islama. Duboko podijeljen egipatski narod ponovno se našao u središtu zabrinutosti u regiji traumatiziranoj građanskim ratom u Siriji.

Mursiju je sat počeo otkucavati kada su milijuni ljudi izašli na ulice u nedjelju kako bi zatražili njegovu ostavku. Oni su optužili njegovo Bratstvo da je "otelo" revoluciju, utvrdilo svoju vlast te da nije uspjelo oživjeti gospodarstvo.

General al-Sisi se pozvao na 'volju naroda'

To je dalo zapovjedniku egipatskih oružanih snaga Abdelu Fatahu al-Sisiju opravdanje za pozivanje na "volju naroda" i zahtjev da predsjednik podijeli vlast ili da odstupi s dužnosti.

SAD i druge zapadne zemlje također su vršile snažan pritisak na Mursija da otvori svoju administraciju za šire ideje.

Obama 'vrlo zabrinut'

Američki predsjednik Barack Obama, čija administracija daje 1,3 milijarde dolara godišnje egipatskoj vojsci, izrazio je zabrinutost zbog Mursijeva svrgavanja i pozvao je na brzi povratak demokratski izabrane civilne vlade, ali nije osudio potez vojske koji bi mogao blokirati američku pomoć.

Obama je pozvao novu vlast da ne provodi proizvoljna uhićenja i rekao je da će američke agencije razmotriti hoće li zbog vojne akcije doći do nametanja sankcija.

Državne novine su objavile da su izdani nalozi za uhićenje 300 članova Muslimanskog bratstva. Europska unija također je pozvala na brzi povratak demokratskom procesu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene