Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istok Ukrajine

'Nemamo pravo prekinuti borbe. To je i pitanje morala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sukobi su utihnuli u mnogim dijelovima istočne Ukrajine nakon što je na snagu stupilo primirje. No, važno željezničko sjecište Debalceve i dalje je poprište teških borbi.

Proruski separatisti 'moralno' ne mogu prekinuti borbe u gradu Debalceveu na istoku Ukrajine jer je to 'unutarnji teritorij' i mora uzvratiti na vatru ukrajinskih vojnika, rekao je u utorak Denis Pušilin, predstavnik pobunjenika.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

'Nemamo pravo (prekinuti borbe u Debalceveu). To je i pitanje morala. To je unutarnji teritorij', rekao je Pušilin za Reuters u pobunjeničkom uporištu Donecku.

'Moramo uzvratiti vatru, raditi na uništenju neprijateljskih položaja. Spremni smo u bilo koje vrijeme (početi uklanjati teško naoružanje) imamo sve za međusobno povlačenje. Ništa nećemo učiniti jednostrano - čime bismo naše vojnike učinili metama', rekao je.

Primirju u Ukrajini prijeti propast

Sukobi su utihnuli u mnogim dijelovima istočne Ukrajine nakon što je primirje stupilo na snagu u subotu u ponoć prema sporazumu postignutim prošloga tjedna u maratonskim pregovorima u koje su bili uključeni čelnici Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine.

No unatoč tom prekidu vatre, važno željezničko sjecište Debalceve i dalje je poprište teških borbi između pobunjenika i nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika koji su u potpunu okruženju. Po nekim izvorima, u tom gradu možda je i 7000 ukrajinskih vojnika.

Proruski separatisti ukrajinskoj vojsci ponudili koridor za izlazak iz Debalcevea

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju u nedjelju je priopćila da njihovim promatračima u istočnoj Ukrajini nije dopušten ulazak u Debalceve, a separatisti su rekli da se prošlotjedni prekid vatre ne odnosi na taj strateški važan grad.

Merkel, Putin i Porošenko o mjerama za pristup OESS-a

Njemački, ruski i ukrajinski čelnici Angela Merkel, Vladimir Putin i Petro Porošenko odlučili su o 'konkretnim mjerama' koje bi omogućile promatračima OESS-a da nadziru prekid vatre na terenu, objavio je u utorak Berlin.

'S obzirom na stanje u Delbaceveu', trojica čelnika 'složila su se o konkretnim mjerama koje bi omogućile OESS-u da nadzire stanje na terenu', dok sporazum iz Minska predviđa početak povlačenja teškog naoružanja počevši od utorka, 17. veljače, napisao je u priopćenju glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

'Ukrajina poštuje primirje, ali zemlja je u posljednja 24 sata doživjela 112 napada'

Skupina promatrača OESS-a, zadužena za nadzor prekida vatre, nije mogla ući u Debalceve zbog neprijateljstava u tijeku, a povlačenje teškog naoružanja u ponoć još uvijek nije počelo.

Dužnosnici vlade iz Kijeva i pobunjenici međusobno su se optuživali da su odgovorni za napade koji sprečavaju povlačenje tenkova, lansirnih rampi i teškog topništva s crte bojišnice na istoku Ukrajine.

O mjerama koje je najavilo troje čelnika, o kojima nema podrobnijih informacija, odučeno je u telefonskom razgovoru kancelarke s dvojicom predsjednika u ponedjeljak navečer.

'Kancelarka Angela Merkel i ukrajinski predsjednik pozvali su' ruskog kolegu Putina 'da iskoristi svoj utjecaj na proruske separatiste kako bi oni prekinuli vatru', dodao je Seibert. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene