Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Višemjesečna istraga

Horor u SAD-u: Pronađen nelicencirani laboratorij s dvadesetak zaraznih virusa, neki su nam dobro poznati

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon višemjesečne istrage nelicenciranog laboratorija u Kaliforniji u SAD-u u javnost su iscurili podaci koji su šokirali znanstvenike.

Kalifornijske lokalne i federalne vlasti provele su mjesece istražujući skladište u gradu Reedleyu, u okrugu Fresno, za koji sumnjaju da je dom ilegalnog, nelicenciranog laboratorija punog laboratorijskih miševa, medicinskog otpada i opasnih materijala.

Svi biološki agensi uništeni su do 7. srpnja. Gradski dužnosnici još 3. ožujka pregledali su lokaciju u Reedleyju zbog kršenja pravila gradnje i pronašli pohranjene razne kemikalije. 16. ožujka inspekcija službenika za javno zdravstvo otkrila je medicinske tvari za koje se smatra da su razvijene u laboratoriju.

Pročitajte i ovo Opet aktiviran požar na Čiovu - 3 Istraga u tijeku VIDEO Smiruje se požar na Čiovu, vatrogasac otkrio: "Bilo je jako gadno u nekim momentima, vatrogasci su ostali okruženi vatrom"

Pronađeno najmanje 20 zaraznih uzročnika bolesti

"Utvrđeno je da se u određenim prostorijama skladišta nalazi nekoliko posuda s tekućinom i razni aparati", stoji u sudskim dokumentima.

"Osoblje javnog zdravstva okruga Fresno također je pronašlo uzorke krvi, tkiva i drugih tjelesnih tekućina i seruma te tisuće bočica neoznačenih tekućina i sumnjivog biološkog materijala", dodaje se.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti testirali su tvari i otkrili najmanje 20 potencijalno zaraznih uzročnika bolesti, uključujući koronavirus, HIV, hepatitis i herpes, navodi se u izvješću Health and Human Servicesa od 6. lipnja. 

Ilustracija Lokacija nelicenciranog laboratorija u SAD-u (Foto: Screenshot/Google Maps)

Eutanazirano gotovo 800 miševa

Stotine miševa u skladištu držane su u nehumanim uvjetima. Grad je preuzeo životinje u travnju i eutanazirao njih 773. Pronađeno je više od 170 uginulih miševa, piše NBCNews

Pročitajte i ovo Dom Klasje slučaj koji je šokirao hrvatsku Djelatnica koja je zlostavljala djecu u osječkom domu dobila otkaz

Istragom je utvrđeno da je na lokaciji boravila tvrtka Prestige BioTech, registrirana u Nevadi i bez dozvole za poslovanje u Kaliforniji. Gradske vlasti kontaktirale su predsjednika tvrtke Xiuquin Yaoa.

On im je kazao da je Prestige BioTech premjestio imovinu propale tvrtke Universal Meditech Inc. u skladište Reedley iz Fresna. Njegova tvrtka bila je vjerovnik Universal Meditecha i njegov nasljednik, navodi se u sudskim dokumentima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene