Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužna realnost

Koja su najisplativija zanimanja u Hrvatskoj? "Super je, super uvjeti, poslodavci i ekipa, posao je zanimljiv"

Aktualno Galerija Plaće po zanimanjima - 4 Plaće po zanimanjima - 4 Foto: DNEVNIK.hr Plaće po zanimanjima - 5 Plaće po zanimanjima - 5 Foto: DNEVNIK.hr Plaće po zanimanjima - 6 Plaće po zanimanjima - 6 Foto: DNEVNIK.hr Plaće po zanimanjima - 3 Plaće po zanimanjima - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Plaće po zanimanjima - 2 Galerija 1/9 >>
Znate li tko u Hrvatskoj zarađuje najviše, a tko najmanje? Fina je objavila popis prosječnih plaća po zanimanjima. Najviše se isplati raditi u IT sektoru, a najmanje u uslužnim djelatnostima.

Fran Vojković ima 26 godina i već radi posao koji je u prosjeku najplaćeniji u Hrvatskoj.

"Radim trenutno u cyber securityju, godinama u IT-u. Super je, super uvjeti, super poslodavci i ekipa, posao je zanimljiv, puno novog što se može naučiti", opisao je Vojković.

Stalno ulaže u svoje znanje, ide na edukacije i smatra da će njegovo zanimanje u budućnosti postati samo još traženije i plaćenije.

Završio je PMF i da je htio, mogao je ići i u smjeru rada u obrazovanju - biti recimo profesor matematike, ali nije. Zbog mjesečnih primanja možda i bolje jer sektor obrazovanja na dnu je tablice plaćenih poslova, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

"Značajno je to da ima malo zainteresiranih za rad u školama, osobito mladih i njima je sigurno jedan od najvećih razloga - ako mogu sa svojom kvalifikacijom i stručnom spremom raditi negdje drugdje za bolju plaću, onda biraju tu mogućnost", objasnila je Suzana Hitrec iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Tako je na oglasima za posao ispred Zavoda za zapošljavanje ekipa Dnevnika Nove TV naišla na one kojima se mahom traže profesori - bilo fizike ili matematike.

Podaci Fine za 2022. godinu kažu da je sektor obrazovanja drugi najmanje plaćen u Hrvatskoj s prosječnom neto plaćom 5395 kuna. Najmanje plaćeni poslovi tiču se uslužnih djelatnosti - prosjek je 5252 kune. Najbolje su plaćeni poslovi u informacijama i komunikacijama, gdje je prosječna plaća 10.956 kuna, a potom u rudarstvu 8942 kune.

Pročitajte i ovo Mario Banožić i Marina Bešić Đukarić Ministar za Dnevnik Nove TV Banožić o Dodiku i Milanoviću: "MORH nije bio upoznat s dolaskom, dane su minimalne informacije. Sve vodi tome da je htio ovaj susret zataškati"

Plaće su objavljene u kunama jer 2022. nismo imali euro. Krešimir Sever kaže da sve to daje samo jednu mizernu sliku hrvatske stvarnosti.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović "SVE PO PROCEDURI" Milanović o posjetu Dodika: "Obavijestili smo MUP. Plenković? Vjerovati da on nije znao može samo netko naivan i neupućen"

"Ni ovi s najvećim plaćama nemaju plaće koje bi bile dostojne nekog normalnog življenja, a ovi s manjim plaćama ne mogu čak ni živjeti od njih. Kad usporedimo podatke Eurostata, u Hrvatskoj je cijena sata rada 12 eura i 10 centi, dok je u Sloveniji ona gotovo dvaput veća", istaknuo je Sever.

Dodaje i da je u razvijenijim zemljama cijena sata rada i do 50 eura. O odlasku u inozemstvo, nažalost, razmišlja i Fran Vojković. Zasad će ostati u Hrvatskoj, ali nekoliko puta veća plaća zvuči primamljivo. 

Više o plaćama u Hrvatskoj pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene