Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nelojalna konkurencija

Promet blokiran u Francuskoj zbog prosvjeda taksista protiv Ubera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promet je blokiran u velikim dijelovima Francuske od četvrtka zbog štrajka taksista koji su parkirali svoja vozila i prosvjeduju protiv Ubera, alternativne taksi usluge koju smatraju nelojalnom konkurencijom

Štrajk je većinom usredotočen na Pariz gdje su prosvjednici palili gume i blokirali prometnice prema pariškim zračnim lukama i glavnu prometnicu oko grada. Taksisti procjenjuju da su radi dolaska usluge Ubera izgubili do 40 posto prihoda.

Pročitajte i ovo Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad" Modna revija, ilustracija Uskoro novi kriteriji Francuska donijela mjere protiv brze mode

Američki Uber putem aplikacije za smartphone povezuje putnike s vozačima, a oni često nemaju dozvole za taksiranje, što izaziva bijes kod registriranih taksista koji moraju plaćati licence.

Zabilježeno je i nekoliko izoliranih slučajeva nasilja. Tako je američka pjevačica Courtney Love rekla da je napadnut njezin automobil dok se pokušavala probiti do zračne luke.

Gradonačelnik zapanjio sugrađane: 'Odj... i crkni! Ne nužno tim redosljedom!'

"Napali su iz zasjede naš automobil i drže našeg vozača kao taoca. Udaraju po automobilima metalnim palicama. Ovo je Francuska?? Sigurnija sam u Bagdadu", napisala je pjevačica na Twitteru.

Zbog napete atmosfere oglasila se vlada koja je pozvala na mir, posebice nakon niza posljednih prepirki između taksista i privatnih vozača koji rade za Uber i često nemaju dozvolu za taksiranje.

Usluga UberPop, koja omogućuje privatnim vozačima da zarade nudeći prijevoz svojim automobilima, u Parizu je prisutna od 2011. godine, a u listopadu 2014. zakonom je zabranjeno povezivati putnike s neregistriranim vozačima, na što se Uber žalio.

Uber je zbog svog poslovnog modela već potpuno ili djelomično zabranjen u nekim zemljama i gradovima, uključujući Njemačku i Nizozemsku.

"Dvije godine vlada govori da želi nešto učiniti. Ne rade ništa", rekao je jedan ogorčeni taksista za televiziju BFMTV. Taksisti se nadaju da će njihov štrajk, koji pogađa cijelu zemlju, prisiliti vladu da nešto poduzme.

Francuski predsjednik Francois Hollande pridružio se kritikama na račun Ubera izjavivši da ta tvrtka "ne poštuje zakon", ali je osudio slučajeve nasilja.

"Shvaćam da se održavaju prosvjedi... Mogu shvatiti da postoji ogorčenje", rekao je Hollande u četvrtak u Bruxellesu gdje je došao na summit EU-a. Vlada je u više navrata rekla da je takva usluga nelegalna.

Međutim, Uber je nedavno objavio planove za širenje svoje usluge na još tri francuska grada priopćivši da sud još nije donio pravomoćnu odluku te da se ona ne očekuje prije rujna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene