Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Profit od opijuma jača afganistanske pobunjenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profit od opijuma jača talibanske pobunjenike, priopćili su Ujedinjeni narodi i ponovno pozvali NATO na borbu protiv afganistanske trgovine drogom.

UN-ov ured za droge i kriminal objavio je da je ukupna izvozna
vrijednost afganistanskih opijata oko četiri milijarde dolara, što je više od polovine zakonitog bruto domaćeg proizvoda te zemlje. Time je UN potvrdio procjene iz kolovoza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premješten u samnicu Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista (Ne)vidljive žene Afganistana: Ilustracija - 4 Gušenje prava Zastrašujući razmjeri zabrana ekstremista: "Policija za poroke i vrline tražila je od mene da pokrijem glave lutkama plastičnom vrećicom"

Talibanski pobunjenici, pobunjenički vođe i krijumčari droge dijele najveći dio toga ukupnog iznosa: uzgajivači dobiju oko četvrtine, a pokrajinske vlasti dobiju postotak kroz porez na usjeve.

'Budući da droga financira pobunu, u NATO-ovu je interesu poduprijeti afganistanske snage koje uništavaju laboratorije za proizvodnju droge, kao i tržnice i konvoje droge', kaže se u priopćenju direktora UNODC-a Antonia Marie Coste.

Snage pod američkim vodstvom svrgnule su 2001. talibansku vlast, a talibani su prije dvije godine obnovili pobunu i otada nasilje u Afganistanu stalno jača.

'Potencijalna zarada kriminalaca, pobunjenika i terorista sve je veća i riječ je o stotinama milijuna dolara', tvrdi Costa.

'Uništimo trgovinu drogom i talibanima smo odrezali glavni izvor prihoda', dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene