Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premješten u samnicu

Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talibani su uhitili austrijskog desnog ekstremista koji je u Afganistan otputovao kako bi dokazao da se radi o sigurnoj zemlji.

Talibani su uhitili Herberta Fritza, poznatog austrijskog desnog ekstremista. Taj je 84-godišnjak u Afganistan otputovao u svibnju, a problem je nastao nakon što je na ekstremno desnom portalu napisao članak koji je naslovio "Odmor s talibanima". Tamošnje su ga vlasti optužile za špijunažu i uhitile, što je potvrdilo i austrijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je izvijestilo da se trudi pronaći rješenje i da je u kontaktu s Fritzovom obitelji, ali ističe da je konzularna pomoć u Afganistanu ograničena. Prema najnovijim informacijama, Fritz je premješten u samicu, a talibanski sud namjerava donijeti presudu u roku od četiri tjedna, izvijestio je Der Standard.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin "Druže, potpuno sam zaboravio" Zloglasni ruski vojskovođa narugao se američkim novinarima: "Nabavite mi borbene zrakoplove F-35, Viktor će preuzeti isporuku"

Fritz u spomenutom članku u mediju Info direkt – koji se smatra glasilom ekstremnih desničara koji redovito promoviraju austrijski FPÖ i njemački AfD – piše da je bio impresioniran životom u Afganistanu i tvrdio je da nije vidio očaj na ulicama.

"Afganistan je ponovno siguran nakon pobjede talibana nad američkim okupatorima i njihovim suradnicima", napisao je Fritz.

Pročitajte i ovo Ilustracija Održava se referendum Zbog njih mijenjaju ustav: "Jedan smo korak bliže tomu da se pruži glas njihovim potrebama i težnjama"

Inače, Fritz je dugi niz godina poznat na desnoj austrijskoj ekstremističkoj sceni. Jedan je od osnivača Nacionalne demokratske stranke (NDP), koja je zabranjena 1988. godine. Bio je blizak s Gerdom Honsikom, negatorom holokausta koji je umro 2018. godine.

Fritz je ljubitelj putovanja na opasna područja. Još 80-ih otputovao je u Afganistan, gdje su se islamistički gerilci tada borili protiv sovjetskih trupa. Posjetio je i Abdullaha Ocalana, osnivača Kurdistanske radničke stranke (PKK), što je neobično za desnog ekstremista. Tijekom posljednjih godina Fritz je posjećivao istočnu Ukrajinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene