Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kralj ima karcinom

Stručnjak objasnio što za Ujedinjeno Kraljevstvo i njihovu politiku znači teška Charlesova bolest: Ne treba isključiti jednu opciju

Aktualno Galerija Razgovor o kruni - 1 Razgovor o kruni - 1 Foto: DNEVNIK.hr Razgovor o kruni - 2 Razgovor o kruni - 2 Foto: DNEVNIK.hr Razgovor o kruni - 3 Razgovor o kruni - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Razgovor o kruni - 4 Galerija 1/4 >>
Vijest da je kralju Charlesu dijagnosticiran karcinom prodrmala je Ujedinjeno Kraljevstvo. Charles je toliko dugo čekao na prijestolje, a niti godinu dana nakon krunidbe mogao bi biti prisiljen tron prepustiti sinu.

Kralju Charlesu dijagnosticiran je oblik raka uslijed pregleda tijekom liječenja povećane prostate. Iz Buckinghamske palače dodali su kako nije riječ o raku prostate, ali druge detalje nisu iznosili.

A je li moguće da se kralj povuče i prijestolje prepusti sinu otkrio nam je profesor i stručnjak za odnose s javnošću Božo Skoko.

Pročitajte i ovo Damir Habijan - 4 Gost Dnevnika Nove TV Habijan o Turudiću i najnovijoj aferi: "Nije mi jasna panika"

Profesor je objasnio na što će sve utjecati bolest kralja Charlesa.

"Pa mislim da sam kralj Charles nije imao preveliku aktivnu ulogu na svome tronu, mislim da je na određeni način svoju ulogu doživio kao prijelazno rješenje. Ako uzmemo u obzir godine s kojima je stupio i pogledamo njegovu formu i energiju od stupanja na dužnost vidimo da je on nastojao smanjiti sve moguće aktivnosti na najmanju mjeru.

Ako pogledamo protekle mjesece vidimo da je on bio relativno nevidljiv, pojavljivao se samo tamo gdje je morao, jako je puno aktivnosti prenio na ostale članove obitelji tako da će tu najviše njegova protokolarna uloga patiti. Ovom objavom on je dao dodatno do znanja da ga na neki način ostave na miru i da samo treba obavljati ono što je najnužnije", rekao je Skoko.

Značajnu ulogu imat će William

Postoji više mogućnost što će uslijediti. Jedna je i prepuštanje trona na koji je Charles toliko dugo čekao.

"Pa mislim da je nekoliko opcija sada na raspolaganju. Prije svega on će smanjiti aktivnosti jer samim time je najavio da kreće s liječenjem gdje treba biti posebno fokusiran na svoje zdravlje. Značajniju će ulogu imati princ William i ono što se dugo očekivalo i ranije da će on abdicirati i neće uopće preuzeti krunu.

Pročitajte i ovo Prosvjed na Markovu trgu zbog imenovanja Ivana Turudića - 6 Prosvjedovat će cijelu noć Dvjesto građana stiglo na Markov trg, među njima Tomašević i Orešković: Možemo! poslao poruku građanima i oporbi

Vidimo da je dugo čekao na taj tron i da ga je prigrlio, ali ovisno sve i o zdravstvenom stanju. Opcija je da možda prepusti tron svojem sinu princu, ali u ovome trenutku mislim da bi bilo preuranjeno bilo što nagađati", smatra Skoko.

Njegovo stanje moglo bi utjecati na sveopću politiku Ujedinjenog Kraljevstva.

"Mislim da je kraljevska obitelj ionako simbol, kraljevska obitelj na neki način ima samo jednu formalnu simboličnu ulogu. Međutim ono što je iznimno važno je to što je on pokazao jedno potpuno novo razdoblje, a to je jedna velika transparentnost jer ako pogledamo prethodna iskustva onda vidimo da se puno toga tajilo, puno toga s odgodom objavljivalo i ovo je veliki iskorak, on je time pokazao jednu odgovornost i prema naciji i prema državi", izjavio je Skoko.

Pokazali transparentnost

Palača je ovakvim istupom i obznanom da je kralj bolestan napravila veliki korak naprijed, naglasio je Skoko.

"Iako nisu išli s detaljima, ja smatram da je ovo golem iskorak samim time što su oni pravovremeno obavijestili javnost. To se tiče i privatnosti samog kralja, rušenja mnogih tabua koji su bili prethodnih godina, prema tome, iako nema detalja, smatram da je ovo iznimno značajan iskorak", izjavio je.

Pročitajte i ovo Amela Čilić i Mirko Budimir - 1 GOST DNEVNIKA NOVE TV Ustavni sud odlučio o neradnoj nedjelji, a što je s malim trgovcima? "Moramo razgovarati o sveobuhvatnom zakonu"

Kralja će liječiti najbolji liječnički tim, a postoji mogućnost da će sve biti obavijeno velom tajnosti.

"Mi znamo da je puno toga obavijeno velom tajnosti. I da imaju na raspolaganju najbolji liječnički tim, kao što je imala njegova majka. Naravno da će puno toga biti daleko od očiju javnosti", rekao je Skoko.

Odnos s Harryjem bespovratno narušen

U posljednje vrijeme kraljevska obitelj ne stoji baš najbolje sa zdravljem. Nedavno je i princeza Kate bila u bolnici.

"Ali vidimo da je tu daleko veća tajnovitost kada je u pitanju princeza, da nisu bili baš tako transparentni. Zato će biti zanimljivo vidjeti sada u kojoj mjeri će se iznositi detalji o bolesti odnosno liječenju same princeze, s obzirom na to da je, evo, kralj podigao letvicu transparentnosti nešto više", naglasio je profesor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 2 svi njegovi eufemizmi Treba se i ovoga sjetiti: Ovo su jezične figure premijera Plenkovića kojima ublažava pravo stanje stvari

Prince Harry najavio je posjet svojem ocu, no Skoko smatra da će se njihov odnos teško moći izgladiti.

"Pa teško da će stvoriti sklad. U svakom slučaju ovo je jedna prilika za zbližavanje, međutim previše je palo teških riječi i previše je napravljena distanca između kraljevske obitelji i Harryja tako da na ljudskoj razini da, ali što se tiče formalnih titula i odgovornosti mislim da su tu postavljene čvrste distance koje će ostati i dalje", zaključio je Božo Skoko.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene