Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prao novac?

Trn u oku Vladimira Putina i dalje ostaje u kućnom pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aleksej Navalni i sljedećih će šest mjeseci provesti u kućnom pritvoru.

Kućni pritvor ruskom oporbenom čelniku Alekseju Navalnom, optuženom za pranje novca za francusku kozmetičku tvrtku Yves Rocher, produljen je u četvrtak za još šest mjeseci, istodobno dok mu je, iza zatvorenih vrata, počeo sudski proces za pranje novca koji mu može donijeti kaznu od deset godina zatvora.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin odgovor Macronu Nova prijetnja iz Kremlja: "Ako Francuska pošalje trupe u Ukrajinu, izravni je sukob neizbježan" Ilustracija napetosti među silama NATO-ova najveća vojna vježba u više desetljeća uznemirila Rusiju, oglasio se Kremlj: "To je prijetnja za nas"

"Kućni pritvor Navalnom produljen je za još šest mjeseci", a trebao je završiti 28. travnja.

Navalni (37) je optužen, zajedno s njegovim bratom Olegom, da su pronevjerili 27 milijuna rublji (546.000 eura) na štetu Yves Rochera.

Dvojica braće optužena su i da su oštetili jednu rusku tvrtku za oko 81.000 eura te da su oprali oko 425.000 eura, za što im ukupno prijeti i do deset godina zatvora.

Tužitelj je zatražio da se pritvori Navalnog zbog kršenja uvjeta kućnog pritvora koji mu zabranjuje korištenje telefona i interneta. Rekao je da je Navalni pisao na Twitteru, na društvenim mrežama i u New York Timesu. "To nije činio on već njegovi pristaše", rekao je njegov odvjetnik.

'Putinovi prijatelji su na Olimpijskim igrama pronevjerili milijarde!'

"Dobro se provodim. Ovaj tjedan, svaki dan sam na sudu. To je super", rekao je ironično Navalni novinarima, misleći pritom na još dvije optužbe zbog kojih je ovaj tjedan bio pred sudom.

Nešto ranije u četvrtak proglašen je krivim u drugom procesu, za napad na ugled potpredsjednika Dume. U utorak je osuđen za štetu nanesenu ugledu jednog moskovskog zastupnika, za što mora platiti kaznu od oko 6.000 eura.

Po nekim ruskim protivnicima Kremlja, novi je proces koordiniran s najviše razine.

U otvorenom pismu čelnicima Yves Rochera, ruski pisac Boris Akunin, protivnik Kremlja, zatražio je od francuske tvrtke da se povuče iz procesa jer će u protivnom, kako je kazao, ta marka postati "simbol sramote".

Analitičar Aleksandar Morozov kaže da Kremlj u ovom trenutku može činiti što ga volja, nošen valom domoljublja koji je izazvan krizom u Ukrajini i pripojenjem Krima Rusiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene