Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija i EU rastu

POKAZUJU ZNAKOVE KRIZE Već petu godinu zaredom pada prodaja američke vojne opreme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već petu godinu zaredom prodaja vojne opreme i naoružanja američkih vojnih kompanija je u opadanju, dok s druge strane, prodaja ruske i europske vojne tehnologije stalno raste.

Izvoz američke vojne industrije u padu je već petu godinu zaredom i dok to brine Amerikance, oni i dalje imaju suveren udio u globalnom tržištu prodaje vojne opreme i naoružanja, s 56 posto udjela, odnosno 209,7 milijardi dolara. Navedeni podatak vrijedi za 2015. godinu i u odnosu na 2014. godinu, izvoz im je pao za 3 posto.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Gdje Amerikanci gube tržište, dobivaju ga europske i azijske vojne tvrtke. CNN piše da je rezultat pada prodaje američkog vojnog naoružanja zapravo nametanje limita od strane države. "Još uvijek postoje ograničenja na potrošnju za vojsku, no iako je novac za to prisutan, on se ne troši na sklapanje vojnih ugovora", ističe Aude Fleurant s Instituta za međunarodna mirovna istraživanja u Stockholmu, koji je i ranije navedene podatke i objavio.

Prodaja ruskog vojnog naoružanja i tehnologije porasla je u 2015. godini za 6,2 posto. Godinu dana prije, odnosno 2014., prodaja ruske vojne opreme naprosto je eksplodirala i zabilježila porast od 48 posto. I 2013. godine je prodaja ruske vojne opreme zabilježila ogroman rast, od 20 posto. U konačnici, ruski predsjednik Vladimir Putin planira potrošiti još 700 milijuna dolara na modernizaciju vojne opreme i tehnologije do 2025. godine.

U totalu, udio međunarodnog tržišta vojne opreme koji ima Rusija iznosi 8,1 posto, što je daleko ispod američkog udjela.

Prodaja vojne opreme raste i u zemljama Eurospke unije, Francuskoj za 13 posto i Njemačkoj za 7,4 posto. Fleurant ističe da će se tendencija porasta prodaje vojne opreme europskih zemalja nastaviti zbog postojećih napetih odnosa s Rusijom.

U 2015. godini 100 najvećih svjetskih proizvođača vojne opreme prodalo je ukupno 370 milijardi dolara u vrijednosti naoružanja i vojne opreme, a slično je bilo i u 2014. godini.

Od ostalih zemalja svijeta, prodaja vojne opreme značajno je porasla i u Južnoj Koreji (32 posto), Indiji i Turskoj (po 10 posto) te Kini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene