Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor sa Slovenijom

Priznanje slovenskog kobasičara: 'Svinjetinu za svoje kranjske kobasice kupujem i u Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija je u EU zaštitila kranjsku kobasicu kao svoj proizvod sa zaštićenim geografskim podrijetlom te prije 2 godine tražila da se u Hrvatskoj zabrani prodaja kobasica pod tim imenom.

Spor sa Slovenijom oko toga smiju li hrvatski mesoprerađivači proizvoditi 'kranjsku kobasicu' još nije sasvim riješen, a zanimljivo je priznanje najpoznatijeg slovenskog kobasičara Antona Arvaja da svinjetinu za svoje kranjske kobasice kupuje i u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

'Domaća je svinjetina bolja od uvozne, ali je naših svinja premalo jer proizvedemo onoliko koliko manja farma u Nizozemskoj. Zato meso uvozim, većinom iz Austrije, Njemačke i Hrvatske', kazao je Arvaj (75), poduzetnik iz Britofa kod Kranja, za portal slovenskog Telekoma.

Židan: Obavijestit ćemo EU da se s Hrvatima nismo dogovorili oko kranjske

Slovenija je u Europskoj uniji zaštitila kranjsku kobasicu kao svoj proizvod sa zaštićenim geografskim podrijetlom te prije 2 godine tražila da se u Hrvatskoj zabrani prodaja kobasica pod tim imenom iako se one u Hrvatskoj tradicionalno proizvode. Na to je Hrvatska podnijela prigovor, a spor još nije riješen.

Arvaj se smatra veteranom među slovenskim mesoprerađivačima, a osobito je popularna njegova kranjska kobasica. Njegova tvrtka godišnje preradi 10.000 svinja, od čega samo 1000 iz domaćeg uzgoja.

'Naše svinjogojstvo je preslabo, a niti cijenama nismo konkurentni', kazao je Arvaj u razgovoru za portal.

Tajnu svog uspjeha tumači tradicionalnim načinom prerade i dobrom sirovinom, a ustraje na izvornim starim recepturama.

'Ne damo Kranjsku kobasicu!'

'Kranjska kobasica u Sloveniji se radi od 1896. godine, ali se recept s godinama mijenjao. I mi smo tako prije nekoliko godina u kranjsku kobasicu počeli dodavati govedinu, ali smo se potom opet vratili izvornom receptu po kojemu u njoj smiju biti samo svinjsko meso i začini', kazao je Arvaj, ponosni vlasnik najviše nagrada za najkvalitetniju kranjsku kobasicu na tradicionalnom 'festivalu kranjske kobasice' koji se održava jednom godišnje, a okuplja proizvođače iz cijele Slovenije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene