Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Hillary Clinotn odala

Priznanje Italiji za veliku pomoć Haitiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak je izrazila priznanje Italiji za doprinos koji daje međunarodnim naporima na Haitiju, u Afganistanu i na drugim područjima, nakon razgovora sa šefom talijanske diplomacije Francom Frattinijem u State Departmentu.

Clinton je pozdravila odluku Italije o slanju nosača zrakoplova sa 800 vojnika i plutajuću bolnicu na potresom devastirani Haiti, ističući da međunarodne humanitarne napore mora pratiti vojna komponenta. 'Ono što vidimo je silno predan i učinkovit međunarodni napor koji ne bi mogao uspjeti bez dodatnih vojnih kapaciteta', rekla je Clinton novinarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka iz Hrvatske Clinton: U sirijsku oporbu uključiti i borce Slika nije dostupna Sukob oko suvereniteta Clinton pozvala Peking na pregovore s JI Azijom zbog otoka

Istakla je da su Sjedinjene Države stigle prve u pomoć Haitiju jer je to njihov prvi susjed, ali i da brojne druge zemlje pružaju velikodušnu pomoć. Frattini je izrazio snažnu potporu naporima SAD-a da pomogne Haitiju, odgovarajući na novinarski upit o kritici koju je ministar u njegovoj vladi Guido Bertolaso uputio Washingtonu zbog izrazito vojnog pristupa u pružanju pomoći Haitiju. 'Mi jako cijenimo američko vodstvo oko toga', istakao je Frattini.

>>Haiti: Polako stiže pomoć, jenjava nada da ima još preživjelih

Clinton je također pozdravila odluku Rima da poveća svoj kontingent u Afganistanu, te doprinos Italije u obuci afganistanskih snaga i obnovi zemlje. Ona je istakla i važnost koju SAD pridaje odluci Italije da pruži financijsku pomoć Somaliji. Frattini je među ostalim kazao kako vjeruje da je moguće zajedničkim naporima spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje, što po njegovim riječima izaziva 'zabrinutost zapadnih demokracija, SAD-a, Europe, ali i arapskih država'. Istakao je kako se Italija i SAD slažu da treba proširiti konzultacije s nizom zemlja regije oko zaustavljanja nuklearne prijetnje Teherana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene