Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob oko suvereniteta

Clinton pozvala Peking na pregovore s JI Azijom zbog otoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hillary Clinton pozvala je kineske vlasti da pregovaraju sa zemljama jugoistočne Azije o sprečavanju eventualne opasne eskalacije svađa oko suvereniteta nad Južnim kineskim morem.

'Sloboda plovidbe Južnim kineskim morem zajamčena je', rekao je uvjeriti kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi na konferenciji za tisak održanoj zajedno s Clinton, koju je neposredno prije toga primio i kineski predsjednik Hu Jintao. 'Za Kinu i njezine susjede, Južno kinesko more predstavlja svakako vitalnu povezanost za razmjenu i trgovinu', dodao je Yang.

Peking smatra da ima suverenitet nad cijelim Južnim kineskim morem, što mu u pojedinim dijelovima osporavaju Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej.

To je more strateško jer njime prolaze vrlo često korišteni međunarodni pomorski putevi. Sukob u toj regiji redovitom poprištu tenzija mogao bi imati razorne posljedice po svjetsku trgovinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija ozljede glave i mozga Tučnjava ispred kluba u Splitu: Mladić se bori za život Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan

>> Japan poslao kući kineske aktiviste, spor oko otoka ostaje

No, Clinton je rekla da nesuglasja oko načina rješavanja teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru neće poremetiti suradnju dviju država. 'Naši odnosi su na solidnim temeljima i ponosna sam na snagu i otpornost koje smo ugradili u te odnose', kazala je Clinton. 'To nam omogućuje da iskreno razgovaramo o svemu i probleme rješavamo iskreno', dodala je.

'Dvije zemlje mogu raditi zajedno sve dok postoji obostrano poštovanje za vitalne interese i najveće brige suprotne strane', dodao je šef kineske diplomacije.

Iako su pokazali dobru volju, Clinton i Yang istaknuli su da imaju različite poglede na rješavanje situacije u Siriji. Kineski je ministar posebno naglasio da se njegova zemlja protivi svakoj vanjskoj političkoj intervenciji u Siriji. Clinton je rekla da nije tajna da je SAD razočaran kineskim, ali i ruskim, otporom poduzimanju čvršće akcije protiv sirijskog režima.

Obje su se zemlje suglasile da Iran ne smije razviti nuklearno oružje, a Clinton je Kini zahvalila u pruženoj pomoći u vršenju pritiska na Teheran.

Sastanci koje je Clinton imala u Kini pokazuju da obje zemlje nastoje međusobne probleme držati po strani dok ne završi vrijeme političkih tranzicija u njima, kažu analitičari. Američki predsjednik Barack Obama usred je kampanje za novi mandat, a kineski komunisti zauzeti su redovnom promjenom čelništva stranke i države jednom u deset godina, koja bi se trebala dogoditi u predstojećim mjesecima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene