Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz Hrvatske

Clinton: U sirijsku oporbu uključiti i borce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja se nalazi u službenom posjetu Hrvatskoj, izjavila je u srijedu u Zagrebu kako je došlo vrijeme za temeljitu rekonstrukciju sirijske oporbe koju ne bi trebalo predstavljati samo Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), nego bi trebala uključivati i one koji se 'svakodnevno bore i umiru na bojišnici'.

"Dali smo jasno do znanja da se SNC više ne može smatrati predvodnikom oporbe. Oni mogu biti dio šire oporbe, ali ta oporba mora uključivati ljude unutar same Sirije i druge", odgovorila je Clinton na pitanje novinara na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Američka državna tajnica dodala je da bi sastanak sirijske oporbe idućega tjedna u Kataru trebao rezultirati širom koalicijom koja bi se odlučnije suprotstavila "naporima ekstremista da zaustave sirijsku revoluciju".

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Slika nije dostupna Prvi intervjuu nakon izbora Hillary Clinton: "Trebamo raznijeti Asadove zračne baze"

>> Damask: Bombardiranja zadnjega dana primirja

Sastanak u Kataru bit će prilika razjedinjenim sirijskim oporbenim skupinama da uključe predstavnike onih koji se na bojišnici bore i umiru svakoga dana, rekla je Clinton i dodala kako je "nužno imati oporbu koja će se snažno usprotiviti naporima ekstremista da zaustave sirijsku revoluciju".

Najmanje 32 tisuće ljudi poginule su tijekom 19-mjesečna ustanka protiv predsjednika Bašara al-Asada, a propali su i svi dosadašnji pokušaji uspostave primirja, uključujući i posljednji međunarodnog posrednika Lahdara Brahimija da oružje zašuti tijekom muslimanskog blagdana Kurban bajrama prošli tjedan.

"Žao mi je zbog neuspjeha primirja, ali nisam iznenađena što Asadov režim nije prestao ubijati sirijski narod", rekla je Clinton. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene