Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbačena žalba

Prizivni sud potvrdio presudu Timošenko na sedam godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski prizivni sud odbacio je u srijedu žalbu bivše premijerke Julije Timošenko, potvrđujući presudu na sedam godina zatvora zbog zloporabe vlasti.

"Sudsko vijeće je došlo do zaključka da se žalba Timošenko ne može usvojiti", izjavio je predsjednik suda Oleksandr Elfimov.

Timošenko (51) služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđena jer je 2009., bez odobrenja vlade kojoj je bila na čelu, potpisala ugovore o kupnji ruskog plina koji su prema optužnici nepovoljni za Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Denis Buntić Sud odbio zahtjev drugog suda Klara Buntić podnijela zahtjev za razvod, za Dnevnik Nove TV progovorila i Denisova prva supruga: "Nikada nije digao ruku na mene" Aleksej Navaljni U zatvoru više od 10 godina Rusi traže još 20 godina kazne za najistaknutijeg kritičara Putina: Optužuju ga za ekstremističke aktivnosti

>> Januković traži za slobodu Timošenko 7 milijardi dolara

U odvojenom suđenju, koje je nekoliko puta odgađano zbog bolova u leđima bivše premijerke, sudi joj se za za utaju poreza i pronevjeru.

Stotinjak simpatizera Timošenko prosvjedovalo je pred palačom pravde u Kijevu s transparetnima podrške oporbenoj čelnici, zahtijevajući "prekid političke represije".

Julija Timošenko osporavala je presudu smatrajući je političkom osvetom predsjednika Viktora Janukoviča.

EU izrazila žaljenje zbog odluke Prizivnog suda

Europska unija je u srijedu izrazila žaljenje zbog odluke ukrajinskog Prizivnog suda koji je odbacio žalbu bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, potvrđujući presudu na sedam godina zatvora zbog zloporabe vlasti, i priopćila da je "duboko razočarana" što ta odluka onemogućuje Timošenko sudjelovanje na predstojećim izborima.

"Sa žaljenjem smo primili ishod žalbe i duboko smo razočarani zbog posljedica aktualne situacije koja važnim pripadnicima oporbe onemogućuje sudjelovanje na parlamentarnim izborima nakon procesa na kojima nisu poštivani međunarodni standardi po pitanju transparentne, nezavisne i pravedne procedure", priopćio je glasnogovornik vanjskih poslova EU-a Michael Mann.
(HIna)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene