Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problematična suša

Prijeti nestašica još jedne namirnice u trgovinama: Posebno razočarani bit će ljubitelji tjestenine

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Talijansko najplodonosnije područje, nizinu uz rijeku Po, pogodila je najgora suša u posljednjih 70 godina. Trenutačna situacija vrlo je zabrinjavajuća za lokalne poljoprivrednike.

Nizine rijeke Po u Italiji ne pamte sušu poput ovogodišnje. Obilnija kiša nije pala mjesecima, a temperature se penju na više od 40 stupnjeva. Posljedice suše mogli bi osjetiti i potrošači izvan Italije.

Njemački mediji javljaju o popularnom sirnom specijalitetu, parmezanu, koji bi uskoro mogao nestati s polica supermarketa i diskonta.

Neuobičajeno suha zima, suho proljeće s tek sporadičnim padalinama i velika suša koja se nastavila do danas posljedica su zabrinjavajuće niske razine rijeke Po, piše Fenix magazin.

Talijanska vlada već je proglasila izvanredno stanje za sjeverne talijanske regije Emilia i Romanja, Furlanija-Julijska krajina, Lombardija, Pijemont i Veneto do kraja godine.

Industrija u tim regijama, kao i gradovi koji su povezani s rijekom ovise o hidroelektranama, transportu i navodnjavanju. Poljoprivrednici upozoravaju da je ugrožena proizvodnja parmezana i da je stanje alarmantno.

Mlijeko ne zadovoljava standarde kvalitete

Iz konzorcija u kojemu se proizvode poznate marke parmezana priopćeno je da je proizvodnja sira znatno smanjena jer im stiže manje mlijeka koje zadovoljava standarde kvalitete. Suša na poljima ugrožava ospkrbu stoke i proizvodnju mlijeka.

Pročitajte i ovo Recesija: Ilustracija - 1 EKONOMSKI CIKLUSI Stručnjaci otkrivaju koji je najgori mogući scenarij: Nije pitanje hoće li se recesija dogoditi, nego kada

Farmeri upozoravaju na to da za proizvodnju i isporuku 30 litara mlijeka na dan njihove životinje trebaju 100 do 150 litara vode za piće. Kvaliteta mlijeka trpi i ako životinje ne dobivaju svježe biljke pune vode za jelo. Kupnja hrane za životinje postaje otežana zbog prevelike potražnje farmera.

"Suša u cijeloj regiji Po ugrožava više od 30 posto poljoprivredne proizvodnje u zemlji i polovicu stoke u dolini rijeke Po", navode u najvećem udruženju poljoprivrednika u zemlji, Coldirettiju. Svi ovi problemi, zajedno sa sušom kojoj se ne nazire kraj, mogli bi prouzročiti porast cijena hrane u Italiji i do 70 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nestašica hrane Stiže li nam globalna glad? Britanski ministar: "Ovo me stvarno brine, moglo bi umrijeti više ljudi nego u ratu u Ukrajini"

Osim moguće nestašice na policama sa sirom u supermarketima i diskontima u Njemačkoj, postoji bojazan i da bi moglo doći do povećanja prodajnih cijena.

Njemačka je, naime, jedan od najvećih uvoznika talijanskog parmezana. Prošle godine Njemačka je uvezla 41.000 tona namirnica iz Italije, a u to je uključen i vrlo popularan parmezan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene