Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestašica hrane

Stiže li nam globalna glad? Britanski ministar: "Ovo me stvarno brine, moglo bi umrijeti više ljudi nego u ratu u Ukrajini"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Britanski ministar prometa Grant Shapps rekao je da bi nestašica hrane mogla prouzročiti više smrtnih slučajeva nego rat u Ukrajini.

"Glad prouzročena nestašicom žitarica i hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu mogla bi uzrokovati više smrtnih slučajeva nego sam rat", kazao je Shapps.

Pročitajte i ovo Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Dodao je da je razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksandrom Kubrakovom o vrsti infrastrukture koja bi se iskoristiti za osiguravanje izvoza ukrajinskog žita.

"Posebno sam zabrinut zbog situacije u Ukrajini, vidjeli smo barbarsku invaziju Putina. Ono što me stvarno brine je da smo vidjeli mnogo života izgubljenih u Ukrajini. No, mogli bismo vidjeti još više izgubljenih života na drugim mjestima u svijetu zbog nestašice žitarica i hrane, čak i više od broja umrlih u ratu", dodao je.

Navodi da je vrlo bitno organizirati siguran prolaz za izvoz žitarica i druge robe iz zemlje, piše Sky News.

"Postoji mnogo potencijalnih načina da se žito i druga dobra izvuku iz zemlje, a potrebne stvari uvezu u zemlju", rekao je Shapps.

"To je neophodno učiniti inače bi moglo doći do velike gladi", istaknuo je.

Na pitanje o tome bi li Ujedinjeno Kraljevstvo moglo poslati vojne brodove u luku Odesa za pratnju brodova koji prevoze žito iz zemlje, odgovorio je: "Ne mogu ulaziti u konkretne detalje, to je jako komplicirano. Uzmimo u obzir i da je voda u blizini luke Odesa minirana".

"Jasno je da bi situacija s Rusijom i Putinom i njihov pristup tome mogli jako otežati. Najbitnije u ovom trenutku je shvatiti da je Ukrajina bila i ostala svjetna žitnica", zaključio je.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene