Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan embriologa

Prije 39 godina rođeno prvo dijete u svijetu začeto umjetnom oplodnjom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
25. srpnja 1978. godine u općoj bolnici u britanskom Oldhamu rođena je Louise Joy Brown, prvo dijete začeto umjetnom oplodnjom.

Roditelji Louise Joy Brown, Lesley i John Brown, pokušavali su začeti 9 godina. 10. studenog 1977. godine pristali su podvrgnuti se postupku koji će kasnije postati poznat kao umjetna oplodnja (in vitro fertilisation, IVF).

Pročitajte i ovo Ilustracija Umjetna oplodnja U Facebook grupama pronalaze besplatnu spermu: "Za neke je to jedini način" Umjetna oplodnja - 1 Medicinski fakultet Prije 40 godina u Hrvatskoj rođeno prvo dijete pomoću umjetne oplodnje: "Mojim roditeljima trebalo je puno volje, ljubavi, snage i borbenosti"

IVF su razvili liječnici Patrick Steptoe i Robert Edwards. Edwards je za taj rad 2010. godine nagrađen Nobelovom nagradom za medicinu. Louise je četiri godine kasnije dobila mlađu sestru Natalie, koja je također začeta umjetnom oplodnjom i tada je bila četrdeseta takva beba u svijetu.

1999. godine Natalie je rodila prirodno začetu kći Casey i postala prvi takav slučaj u svijetu. Louise je također začela prirodnim putem. 2006. godine rodila je sina Camerona.

Rođendan Louise Joy Brown obilježava se i kao Svjetski dan embriologa.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene