Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medicinski fakultet

Prije 40 godina u Hrvatskoj rođeno prvo dijete pomoću umjetne oplodnje: "Mojim roditeljima trebalo je puno volje, ljubavi, snage i borbenosti"

Aktualno Galerija Umjetna oplodnja - 1 Umjetna oplodnja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Umjetna oplodnja - 2 Umjetna oplodnja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Umjetna oplodnja - 3 Umjetna oplodnja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Umjetna oplodnja - 4 Umjetna oplodnja - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Robert Veriga Galerija 1/5 >>
Na medicinskom fakultetu u Zagrebu obilježeno je 40 godina uspješne izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj, a svečanosti su nazočili premijer Plenković i ministar Beroš. S godinama je medicina napredovala pa su postupci uspješniji, no liječnici upozoravaju na porast neplodnosti.

Hrvatska je sedma zemlja na svijetu u kojoj je rođeno dijete pomoću izvantjelesne oplodnje. To se dogodilo upravo na današnji datum 1983. Riječ je o Robertu Verigi koji je, također, stigao na svečanost.

"Kad sam razmišljao kasnije o tome, shvatio sam koju su želju, hrabrost i energiju imali moji roditelji, kakav su put imali do roditeljstva, kako im je trebalo puno energije, volje, ljubavi, snage i borbenosti", rekao je Veriga.

Pročitajte i ovo Željava: Nekad dragulj jugoslavenske vojske, danas poligon za (avan)turiste - 1 Objekt 505 FOTO Bila je najčuvanija tajna Jugoslavije: "Radi se o čudu i suludo je da stoji zaustavljeno u vremenu"

Pročitajte i ovo Palestinci oplakuju stradale Objavljeno potresno svjedočanstvo Palestinka u raketiranju izgubila 13 članova obitelji: "To je bila noćna mora. Izdali su nas i bombardirali"

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, predsjednik društva za humanu reprodukciju, komentirao je trenutačnu neplodnost u Hrvatskoj.

"Nemoguće je reći točan broj, negdje između 80 i 100 tisuća parova je neplodno ili je znatno manja plodnost. Otprilike polovica njih se liječi. Godišnje ih se liječi oko osam do deset tisuća, izvantjelesnom oplodnjom oko šest i pol, sedam tisuća", otkrio je Šimunić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene