Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od upale pluća

Umrla jer su joj presadili pluća kroničnog pušača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada su joj transplatirana oba plućna krila, 28-godišnja Lyndsey Scott mislila je da ima priliku za novi život. No, umrla je samo šest mjeseci nakon operacije, jer su joj presađeni organi donora koji je pušio čak 30 godina.

Lyndsey prije operacije nije uopće bila upoznata s nezdravim životnim stilom svog donora. Njeni roditelji smatraju da, unatoč nedostatku organa, pacijenti prije operacije moraju dobiti puno više informacija. No, liječnici tvrde kako primatelji organa ne moraju biti upoznati s tim podacima. Tvrde da su presadili organ za koji su mislili da će pomoći mladoj djevojci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preko 70 umrlih dosad Prijeti smrtonosna epidemija upale pluća! Slika nije dostupna Panika u Ukrajini Od tajanstvene upale pluća u Ukrajini najmanje 30 umrlih

Ona je bolovala od cistične fibroze, a na listu za transplataciju dospijela je prije četiri godine. Živjela je s roditeljima i iako je uvijek htjela biti terapeut, bolest ju je u tome spriječavala. Nakon transplatacije u Wythenshawe bolnici u Manchesteru, odmah su se pojavile komplikacije. Na intenzivnoj je njezi provela šest mjeseci.

Iako je nakon toga puštena kući i dalje je imala problema s disanjem, a na kraju je i preminula od upale pluća, piše Daily Mail. 'Da je znala kako donirana pluća potječu od dugogodišnjeg pušaća, sigurno bi ih odbila’, uvjeren je njezin otac Allan. 'Postoje standardni kriteriji za prihvaćanje organa i to na temelju kliničkih kriterija, koji se onda prokomentiraju s pacijentima’, stoji u priopčenju bolnice. Prema istraživanjima, čak jedna četvrtina doniranih organa klasificirana je kao organi 'visokog rizika’.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene