451714
451714
451714
451714
451714

Preminuo Shimon Peres - 'Nikad neću zaboraviti koliko je bio sretan prije 23 godine'

  • , 28.09.2016., 07:41
  • Autor:
  • komentara

Negdašnji izraelski premijer i predsjednik Shimon Peres preminuo je u 93. godini u bolnici u Tel Avivu, dva tjedna nakon što je doživio moždani udar, objavio je izraelski radio.

 
 
 
 
Shimon Peres (Foto: AFP)
Shimon Peres (Foto: AFP)

Rođen je kao Shimon Persky u Višnjevi, tada u Poljskoj, a danas u Bjelorusiji, da bi kasnije uzeo prezime Peres, što na hebrejskome značio orao. Peres je bio izraelski predsjednik od 2007. do 2014. godine, a prije toga je dvaput obnašao dužnost izraelskog premijera.

Godine 1994. zajedno s palestinskim vođom Jaserom Arafatom i tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog uspješnih pregovora u Stockholmu. Po završetku predsjedničkog mandata utemeljio je i vodio Peresov mirovni centar.

Svijet o Peresovoj smrti - otišao je zagovornik mira

Peres (93) je umro u snu oko tri ujutro po lokalnom vremenu, kazao je dr. Rafi Walden, koji je i Peresov zet, za AFP. Bio je okružen članovima obitelji, kazao je izvor blizak bivšem predsjedniku.

Američki predsjednik Barack Obama odmah je odao počast Peresu kao prijatelju koji "nikad nije odustao od mogućnosti postizanja mira".

"Malo je ljudi s kojima dijelimo ovaj svijet koji mijenjaju tijek ljudske povijesti, ne samo svojom ulogom u ljudskim zbivanjima nego zbog toga što šire naše etičke horizonte i sile nas da više od sebe očekujemo", navodi se u Obaminoj izjavi.

"Moj prijatelj Shimon bio je jedan od tih ljudi".

Bivši predsjednik Bill Clinton, koji je pomogao postizanju mirovnog sporazuma iz Osla u 90-ima kazao je da je "Bliski istok ostao bez gorljivog zagovornika mira i pomirbe".

"Nikad neću zaboraviti koliko je bio sretan prije 23 godine kad je potpisao mirovni sporazum iz Osla na travnjaku Bijele kuće najavljujući razdoblje nove nade u izraelsko-palestinskim odnosima", naveo je Clinton u priopćenju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je "duboku tugu" a vođa oporbe Isaac Herzog, predsjednik dugugodišnje Peresove stranke rada kazao je kako će ostati zauvijek upamćen kao ikona izraelske povijesti".

Njemački predsjednik Joachim Gauck odao mu je priznanje podsjećajući na njegovu "snažnu volju za napredak mirovnog procesa s Palestincima".

"Shimon Peres obilježio je Izrael kao rijetko koji političar... sa snažnim načelima kad se radilo o izraelskoj sigurnosti i snažnom voljom kad se radilo o unaprijeđenju mirovnog procesa s Palestincima", napisao je Gauck u pismu predsjedniku Reuvenu Rivlinu. "Unatoč zločinima nad njegovom obitelji u holokaustu, Shimon Peres pružio je ruku Nijemcima i zbog toga smo mu silno zahvalni", napisao je Gauck.

Peres je obnašao gotovo svaku važnu dužnost u zemlji, služeći po dva mandata kao premijer i predsjednik što je uglavnom ceremonijalna dužnost od 2007. do 2014.

Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1994. zajedno s premijerom Yitzhakom Rabinom i palestinskim vođom Jaserom Arafatom za ulogu u postizanju mirovnih sporazuma iz Osla koji su predvidjeli neovisnu palestinsku državu.

Jastreb koji se pretvorio u golubicu uživao je poštovanje i u Izraelu i u inozemstvu.

Peres je ležao u bolnici nedaleko Tel Aviva od 13. rujna kad je primljen zbog toga što se loše osjećao te je pretrpio moždani udar s unutarnjim krvarenjem. Bio je pod sedativima i na aparatu za umjetno disanje na jedinici intenzivne njege.

No prošlog je tjedna bilo znakova poboljšanja i 18. rujna liječnici i njegov ured objavili su kako planiraju postupno ukidati sedative i skinuti ga s aparata za disanje kako bi vidjeli reakciju.

No u utorak njegovo se stanje naglo pogoršalo i počeo se boriti za život. Članovi obitelji okupili su se u bolnici.

U siječnju je Peres dvaput hospitaliziran zbog problema sa srcem. Peres je nastojao biti aktivan unatoč visokim godinama posebno na događajima koje je organizirao Peresov centar za mir.

Rođen u Poljskoj 1923. Peres je emigrirao u dobi od 11 godina u Palestinu koja je bila pod britanskom upravom. Pridružio se cionističkom pokretu i upoznao Davida Ben-Guriona koji će postati njegov mentor i prvi izraelski premijer.

Peres je sa samo 29 godina postao upravitelj tadašnjeg ministarstva obrane koje se tek stvaralo. Osim njegovih postignuća pred očima javnosti bio je i pokretačka snaga razvoja izraelskog tajnog nuklearnog programa.

Peres je jednom priznao da je tajna njegove dugovječnosti bila svakodnevna tjelovježba, umjerena prehrana i jedna ili dvije čaše dobrog vina.

Shimon Peres - važni datumi

Slijede važni datumi iz života nekadašnjeg predsjednika Shimona Peresa, posljednjeg među očevima osnivačima države Izrael, sudobitnika Nobelove nagrade za mir 1994. uz izraelskog čelnika Yitzhaka Rabina i palestinskog Jasera Arafata.

- 2. kolovoza 1923.: rođenje u Višnevoj u Poljskoj (sada Bjelorusiji) Shimona Perskyja koji će kasnije preuzeti hebrejski patronim Peres ("orao").

- 1934.: dolazak u Palestinu.

- 1959.: izabran za zastupnika Mapaija, preteče Radničke stranke.

- 1984. - 1986.: premijer vlade nacionalnog jedinstva radnika - Likud.

- 1993.: nadgleda tajne pregovore s Organizacijom za oslobođenje Palestine (PLO) koji će dovesti do potpisivanja sporazuma u Oslu.

- 1994.: prima Nobelovu nagradu za mir s Yitzhakom Rabinom i Jaserom Arafatom za njihovu ulogu izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

- 1995.: nakon ubojstva Yitzhaka Rabina 4. studenoga 1995., Shimon Peres ga nasljeđuje na čelu vlade i Radničke stranke.

- lipanj 2007.: izabran za devetog predsjednika Izraela.

- srpanj 2014.: devet dana nakon 91. rođendana diskretno odlazi s položaja predsjednika, usred rata u Gazi, prenoseći svoje dužnosti Reuvenu Rivlinu.

- 28. rujna 2016.: umire Shimon Peres u Ramat Ganu (središnji dio Izraela). (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se