Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazi Peres

Knesset bira novog izraelskog predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski parlament Knesset trebao bi u utorak izabrati novog izraelskog predsjednika koji će zamijeniti odlazećeg čelnika Shimona Peresa, 90-godišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir kojemu istječe sedmogodišnji mandat, prenose agencije.

Jedan od glavnih kandidata za novog predsjednika, bivši ministar obrane, laburist Binyamin Ben-Eliezer, povukao se tijekom vikenda iz utrke zbog optužbi za korupciju, koje on opovrgava.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

To bi moglo olakšati izbor bivšeg predsjednika Knesseta Reuvena Rivlina iz desničarskog Likuda. Rivlina se smatra tvrdolinijašem, ali njegovi politički stavovi ipak su anomalija na izraelskoj političkoj sceni - on zagovara suradnju s Arapima i šire odobravanje izraelskog državljanstva Palestincima, dok se istodobno protivi osnivanju palestinske države u sklopu rješavanja bliskoistočnog pitanja, prenosi agencija dpa.

Rivlin također nije u dobrim odnosima s premijerom Benjaminom Netanyahuom, premda su obojica članovi Likuda.

Palestina prijeti: "Odgovorit ćemo na dosad neviđeni način!"

Još su četiri manje izgledna kandidata za mjesto izraelskog predsjednika, uglavnom ceremonijalan položaj koji ipak uključuje neke važne ovlasti poput aboliranja osuđenika i imenovanja premijera nakon izbora.

Sadašnji predsjednik Peres najavio je da se neće natjecati za drugi sedmogodišnji mandat, premda ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da ga podržava čak 63 posto Izraelaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene