Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u 87. godini

Preminuo je Silvio Berlusconi, zločesti dečko talijanske politike

Aktualno Galerija Silvio Berlusconi - 1 Silvio Berlusconi - 1 Foto: AFP Silvio Berlusconi - 3 Silvio Berlusconi - 3 Foto: AFP Silvio Berlusconi - 2 Silvio Berlusconi - 2 Foto: AFP +0 Silvio Berlusconi - 4 Galerija 1/4 >>
U 87. godini preminuo je Silvio Berlusconi, talijanski političar i poduzetnik.

Preminuo je Silvio Berlusconi, ozloglašeni političar i jedan od najbogatijih Talijana čije se bogatstvo mjeri u milijardama eura. 

Preminuo je u bolnici San Raffaele u Milanu, gdje je proveo šest tjedana ovog proljeća na liječenju plućne infekcije povezane s leukemijom prije nego što je ponovno primljen.

Rođen je 29. rujna 1936. godine u obitelji srednje klase.

Nakon što je završio studij prava, počeo se baviti građevinom. Postupno je stvorio Fininvest, medijsku kuću koja će s vremenom obuhvatiti sve najvažnije privatne TV i radijske postaje te novine u Italiji. Zahvaljujući tome, a i vezama sa Socijalističkom strankom i njenim vođom Bettinom Craxijem, postao je jedan od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u Italiji.

Postao je i vlasnikom nogometnog kluba AC Milan, što mu je donijelo veliku popularnost širom Italije i Europe. Kao osnivač stranke Forza Italia 1993. godine stekao je ogromnu popularnost, predstavljajući se kao čovjek čije je poslovno iskustvo točno ono što treba kako bi se izgradila snažna Italija.

Silvio Berlusconi - 1 Silvio Berlusconi - 2 Foto: AFP

Berlusconi je prvi premijerski mandat dobio 1994. godine, a od tada je preživio nekoliko glasanja o povjerenju, policijske istrage i razvod.

Njegova je stranka pobijedila na izborima u koaliciji s neofašistima i Ligom Sjevernih.1994. godine stekli su 366 mjesta u parlamentu. Suočen s glasanjem o nepovjerenju, potkraj prosinca 1994. dao je ostavku. Ponovno je postao predsjednik vlade pobijedivši na izborima 2001.

Silvio Berlusconi - 1 Silvio Berlusconi - 3 Foto: AFP

Izgubio je vlast 2006., ali je ponovno pobijedio na izvanrednim izborima 2008. s novom strankom Narod slobode (Il Popolo della Libertà). Njegovu je dugogodišnju vladavinu obilježilo mnoštvo skandala, te optužbi za korupciju i kriminalno djelovanje. Suočen s gospodarskom krizom koja je pogodila Italiju podnio je ostavku u studenome 2011.

U kolovozu 2013. pravomoćno je osuđen za utaju poreza, a u studenome 2013. isključen je iz Senata.Od 2006. do 2008. Berlusconi je bio član Europskog parlamenta.

Njegov privatni život bio je prepun skandala. 

Prvi brak mu se raspao 2009. godine, kada je otkrivena njegova veza s tinejdžericom Noemi Letizijom kojoj je za rođendan poklonio ogrlicu vrijednu 8300 dolara.

2010. godine saznalo se da je nazvao milansku policiju kako bi tražio puštanje 17-godišnje plesačice Karime El Mahroug, poznate po imenu Ruby Rubacuori.

Berlusconi je bio glavni protagonist afere bunga bunga. Afera je dobila ime po podzemnoj prostoriji u Berlusconijevoj vili. Prema sudskim svjedočenjima, djevojke su ondje izvodile erotske plesove, pri čemu su povremeno nosile maske s likovima poznatih osoba, primjerice američkog predsjednika Baracka Obame.

Proces koji je trajao pet godina vrtio se oko Karime El Mahroug, plesačice u noćnom klubu poznate i kao Ruby kradljivica srdaca, koja je sudjelovala u noćnim zabavama u Berlusconijevoj vili 2010., kad je imala 17 godina, a on bio na čelu vlade.

Silvio Berlusconi - 1 Silvio Berlusconi - 4 Foto: AFP

Državno odvjetništvo u Milanu tvrdilo je da je Berlusconi platio više od 10 milijuna eura brojnim djevojkama za zabavu koje su sudjelovale u njegovim zabavama a kasnije svjedočile na sudu, uključujući sedam milijuna eura Ruby.

Oslobođen je optužbe da je imao odnos s maloljetnicom i da je iskoristio položaj kako bi zataškao skandal, uglavnom zbog nedostatka dokaza.

Silvio Berlusconi, koji je četiri puta bio premijer, posljednjih godina imao je brojne probleme sa zdravljem. Sa dvije bivše supruge, Berlusconi ima petero djece.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene