443138
443138
443138
443138
443138

Preminuo haški optuženik Goran Hadžić

  • , 12.07.2016., 21:09
  • Autor:
  • komentara

Goran Hadžić bolovao je od tumora na mozgu.

 
 
 
 
Goran Hadžić, arhiva (Foto: AFP)
Goran Hadžić, arhiva (Foto: AFP)

Haški optuženik Goran Hadžić, kojega je Haški tribunal (ICTY) u travnju 2015. godine pustio na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga, preminuo je u utorak navečer u Novom Sadu.

 

Hadžić je umro u na prijemu Hitne službe oko 20 sati, u 58. godini‚ potvrdila je agenciji Beta Srpska radikalna stranka u Beogradu.

Zbog tumora na mozgu pušten je u travnju 2015. godine na privremenu slobodu radi liječenja, a njegov odvjetnik Zoran Živanović potvrdio je u travnju ove godine da je suđenje pred ICTY-jem prekinuto "na neodređeno vrijeme" i od tada je Hadžić s obitelji živio u Novom Sadu.

Beogradski elektronički mediji objavili su tada, pozivajući se na izjavu odvjetnika Živanovića Radio-televiziji Republike Srpske u Banjaluci, da se Hadžićeva obrana žalila na odluku ICTY-ja da mu se ne dopuštaju susreti s nekoliko bliskih prijatelja, koji su bili planirani kao svjedoci obrane, a neki od njih su već i svjedočili i završili svoje sudjelovanje u procesu koji ICTY vodi protiv Hadžićča.

"Smatramo da nema više nikakvih razloga uskratiti mu da se u ovakvom zdravstvenom stanju vidi s tim ljudima", rekao je Živanović bez drugih pojedinosti o zdravstvenom stanju svog klijenta.

Suđenje Hadžiću prekinuto je u listopadu 2014. nakon što mu je pozlilo u pritvoru.

Haški sud Hadžića je teretio za progon Hrvata, za istrebljenje, ubojstva, nezakonito pritvaranje, mučenje i nečovječno postupanje, deportaciju i prisilno preseljenje u periodu 1991 do 1993. godine u istocnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Suđenje mu je počelo 2012. pošto je bio uhićen nakon sedmogodišnjeg skrivanja.

ICTY je Hadržića pustio na neodređeno vrijeme bez dodatnih uvjetovanja osim što je Hadžićev liječnik bio obvezan sudu redovito dostavljati izvješća o njegovu zdravstvenom stanju. (Hina)

 

 


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se