453536
453536
453536
453536
453536

"SRBIJA MORA PRIZNATI DA JE KOSOVO DRŽAVA" Albanski premijer uputio oštru poruku srpskome kolegi

  • , 14.10.2016., 11:03
  • Autor:
  • komentara

Oni koji ne žele priznati neovisnost Kosova "i dalje se čvrsto drže mita (...) gotovo je s tim; Kosovo je država koju su priznale najveće svjetske sile", "narod je tako odlučio", rekao je Edi Rama.

 
 
 
 
Aleksandar Vučić i Edi Rama (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić i Edi Rama (Foto: AFP)

Srbija mora priznati da je njezina bivša pokrajina Kosovo neovisna država, rekao je albanski premijer Edi Rama u razgovoru za AFP u Beogradu, kamo je stigao u posjet.

Oni koji ne žele priznati njegovu neovisnost "i dalje se čvrsto drže mita (...) gotovo je s tim; Kosovo je država koju su priznale najveće svjetske sile", "narod je tako odlučio", rekao je Edi Rama koji se tijekom dana sastao sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Slične izjave koje su se čule prije dvije godine, prigodom prvog posjeta jednog predsjednika albanske vlade Srbiji u 68 godina, potaknule su oštar sukob dvojice čelnika, a Vučić je tada optužio Ramu za "provokaciju" i da želi "poniziti Srbe u Beogradu".

"Reakcija je bila nevjerojatna 2014., a danas otvoreno raspravljamo", istaknuo je Rama.

Kosovo, bivša srpska pokrajina s većinskim albanskim stanovništvom, proglasilo je neovisnost 2008. nakon rata sa srpskim snagama 1998.- 99. Srbija koju podupire Moskva, nikada nije priznala tu neovisnost, ali jest stotinjak drugih zemalja.

Nakon izgreda u 2014. dvojica čelnika su se zbližila i Rama je u četvrtak spomenuo "dobre odnose" dviju zemalja.

"Na neki način, načinio je korake na koje se drugi prije njega nisu usudili ni pomisliti", rekao je Edi Rama koji će u Beogradu predstaviti srpski prijevod svoje nedavno objavljene knjige "Kurban" ("Žrtva") u kojoj iznosi svoja razmišljanja o Albaniji i svojoj političkoj karijeri. Aleksandar Vučić "me zamolio jedan primjerak s posvetom pa ću mu ga pokloniti", kazao je.

Ipak "mislim da Srbija mora priznati Kosovo, za njezino dobro", ali "za njega je to još zabranjena tema".

U razgovoru za AFP 14. rujna i Aleksandar Vučić je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Ramom: "Obojica shvaćamo koji su interesi našeg naroda". Srpski premijer je u priopćenju objavljenom u četvrtak opetovao da "razvoj odnosa dviju zemalja pridonosi stabilnosti u regiji".

Edi Rama i Aleksandar Vučić trebaju se u petak ponovo sastati u Nišu na gospodarskom forumu. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se