456582
456582
456582
456582
456582

Prebrojavanje glasova još traje: Pogledajte pregled podjele biračkih i elektorskih glasova na jednom mjestu

  • , 09.11.2016., 20:46
  • Autor:
  • komentara

Iako prebrojavanje glasova još traje, republikanski predsjednički kandidat osigurao je većinu elektorskih glasova.

 
 
 
 
Rezultat američkih izbora (Video: Dnevnik Nove TV)
Rezultat američkih izbora (Video: Dnevnik Nove TV)

Donald Trump osvojio je 290 elektorskih glasova, a Hillary Clinton 228. Još nije poznato kome je pripalo još 20 elektorskih glasova, jer se birački listići još uvijek prebrojavaju.

Donalda Trumpa podržala je većina birača u 29 saveznih država. Republikanski kandidat osvojio je Floridu, Pennsylvaniju i Ohio. Te države jučer smo istaknuli kao one koje će odlučiti konačnog pobjednika Sve tri Obama je osvojio na izborima 2008. i 2012. i tu treba tražiti neuspjeh demokrata. Njihova kandidatkinja, Hillary Clinton je uspjela zadržati 18 saveznih država i glavni grad Washington.

Rezultati još nisu poznati za Michigan i New Hampshire, ali oni konačnog pobjednika više ne mogu promijeniti.

Clinton je osvojila više glasova birača od Trumpa. 59,5 milijuna prema 59,3 milijuna. Ali to je upravo ono što smo proteklih dana isticali. Predsjednika ne biraju izravno građani već savezne države preko elektora. U većini saveznih država kandidat za kojeg je većina birača, odnosni sve elektorske glasove. I tu se pokazalo da nije važno samo dobiti potporu birača, već i kako je ta potpora raspoređena. Za Hillary Clinton očito nepovoljno.

Amerikanci su birali trećinu Senata. Republikanci će sigurno imati 51 senatora u novom sazivu, a demokrati 47. Za preostala dva senatora glasovi se još prebrojavaju.

U predstavničkom domu zasad je sigurno 238 republikanaca i 193 demokrata. 4 fotelje još traže vlasnika. Republikanci su i dosad imali većinu u oba doma Kongresa.

Ubuduće, ona će biti nešto manja, ali Trumpu će suradnja s republikanskim Kongresom znatno olakšati ostvarivanje predizbornih obećanja.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se