Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U bazilici svetog Petra

Papa Benedikt XVI. na posljednjoj velikoj misi kritizirao vjersku hipokriziju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se jutros, prvi put od objave povlačenja, pojavio na općoj audijenciji, Benedikt XVI. u bazilici svetog Petra održao je misu, za koju se pretpostavlja da bi mogla biti posljednja za njegova pontifikata.

Papa Benedikt XVI., koji je u ponedjeljak potpuno neočekivano objavio da se krajem mjeseca povlači s dužnosti, služio je danas misu povodom Čiste srijede, odnosno Pepelnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Papin najbliži suradnik otkrio Kakav će biti odnos Benedikta XVI. i novog pape? Slika nije dostupna Ostavka nakon 600 godina Papa odlazi: Deset pitanja na koja je Crkva morala odgovoriti

>> VIDEO Papa posebno na hrvatskom pozdravio mlade hrvatske krizmanike

Misa se iznimno održala u bazilici svetog Petra, kako bi se izašlo ususret brojnim zainteresiranim vjernicima, ali i kako bi poglavar Katoličke crkve izbjegao pretjerano fizičko naprezanje tijekom uobičajene procesije. Pretpostavlja se da je ovo bila posljednja Benediktova misa u njegovom pontifikatu.

Tijekom mise ukazao je na 'vjersku hipokriziju' i 'stajališta kojima se traže odobrenja i pohvale'.  Vidno umoran i mršaviji, istaknuo je da je 'kvaliteta i istina odnosa s Bogom ono što potvrđuje autentičnost svake vjerske geste' i ukazao na 'religioznu hipokriziju i ponašanja onih koji se žele pokazivati i ponašanja s kojima traže odobravanja i pohvale'.

Također je ukazao na 'udarce zadane jedinstvu Crkve i na podjele u crkvenom tijelu'.

Njemački papa je pred nazočnim kardinalima rekao da je 'lice Crkve ponekad iskrivljeno te da posebice misli na udarce zadane jedinstvu Crkve, podjele crkvenog tijela'. On je također kritizirao nedosljednost onih koji tvrde da su 'spremni razderati vlastitu odjeću zbog skandala i nepravda koje su svakako počinili drugi, ali nisu spremni raditi na vlastitom srcu, savjesti i namjerama'.

Benedikt se jutros, inače, pojavio na redovitoj tjednoj općoj audijenciji, što je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od najave povlačenje. Ganut podrškom okupljenih, zastao je i rekao: 'Hvala vam na potpori!'. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene