Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavka nakon 600 godina

Papa odlazi: Deset pitanja na koja je Crkva morala odgovoriti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog ostavke pape Benedikta XVI, Vatikan mora razmisliti o nekim neobičnim pitanjima.

Odlazak pape Benedikta XVI. iz Vatikana, kao i sva događanja vezana uz njegovo povlačenje s čelnog mjesta Katoličke crkve pratite UŽIVO na portalu Dnevnik.hr!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Papin najbliži suradnik otkrio Kakav će biti odnos Benedikta XVI. i novog pape? Slika nije dostupna Eksluzivni intervju Prvi čovjek konklave otkriva: Tko lobira za koga i postoje li favoriti među kardinalima

1. Ime i titula

Osim što će zadržati ime Benedikt XVI, bit će poznat i kao papa emeritus, odnosno umirovljeni papa. I dalje će mu se drugi obraćati sa 'Vaša svetosti', kao i što, primjerice američki predsjednici, nakon što im istekne mandat, zadržavaju titulu predsjednik, piše BBC.

>> Vatikan otkrio kako će Benedikta oslovljavati kada napusti dužnost

2. Novi dom

Benedikt XVI Vatikan će sutra napustiti helikopterom prije nego i službeno podnese ostavku u 20:00 sati. Odlazi u rezidenciju Castel Gandolfo, a za tri mjeseca u Vatikan će se vratiti te se smjestiti u bivši samostan poznat pod nazivom Mater Ecclesiae.

3. Odjeća

Umirovljeni papa nastavit će nositi bijelu odoru, umjesto obične crne svećeničke halje ili kardinalske crvene. Neće više nositi crvene cipele. Umjesto toga će nositi smeđe koje je za njega izradio meksički obućar tijekom papina zadnjeg posjeta Meksiku.

4. Prsten

Papin prsten, poznat i kao Ribarski prsten, bit će razbijen posebnim srebrnim čekićem nakon što papa napusti dužnost.

>> Papin prsten ljubili mnogi, što će s njim biti sada?

5. Njegove dužnosti

Benedikt XVI neće imati administrativne niti službene dužnosti. Neće sudjelovati ni u konklavi.

6. Život u mirovini

Nakon što je objavio da odstupa s dužnosti, papa je rekao da će život provesti u molitvi za Crkvu. Njegov je brat Georg Ratzinger rekao da će Benedikt rado savjetovati svog nasljednika, ukoliko to bude potrebno. Osim toga, posvetiti će se pisanju, a ljubitelj je i sviranja klavira te gledanja crno-bijelih filmova.

7. Društveni mediji

Računi na društvenim mrežama na kojima je bio aktivan Benedikt, bit će ugašeni.

8. 'Zlatni padobran'

Benedikt XVI će zadržati zdravstveno osiguranje Vatikana, imat će pravo i na pristup vatikanskim liječnicima. O njemu će se vjerojatno brinuti mala skupina njemačkih opatica koja je bila uz njega i za vrijeme njegova pontifikata.

9. Georg Ganswein

Osobni tajnik Benedikta XVI nadbiskup Georg Ganswein, ostat će na toj poziciji. Međutim, on će također biti upravitelj domaćinstva novog pape.

10. Nepogrešivost

Široko je rasprostranjeno pogrešno mišljenje da je papa nepogrešiv u svemu što kaže i učini. Zapravo, Prvo Vatikansko Vijeće 1870. presudilo je kako su odluke koje donosi papa nepogrešive samo kada su donesene 'ex-cathedra', kao da dio izjave o Crkvi. Benedikt XVI nikada se nije pozvao na ovu privilegiju, a to neće ni moći nakon što odstupi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene