452580
452580
452580
452580
452580

Tko je Antonio Guterres?

  • , 05.10.2016., 18:02
  • Autor:
  • komentara

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin izašao je s tajnog glasovanja s preostalih 14 veleposlanika kako bi objavio da je Guterres "očiti favorit" za nasljednika Ban Ki-Moona.

 
 
 
 
Antonio Guterres (Foto: Pixsell)
Antonio Guterres (Foto: Pixsell)

Čurkin je najavio kako će se formalno glasovanje održati u četvrtak kako bi se potvrdio izbor Guterresa, te je dodao kako će to biti učinjeno "aklamacijom".

Tijekom glasovanja u srijedu su Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD, stalne članice s pravom veta, po prvi put koristile ružičaste glasačke listiće kako bi naznačile hoće li blokirati izbor nekog kandidata.

Guterres, koji je deset godina bio čelnik UN-ove organizacije za izbjeglice, dobio je 13 pozitivnih glasova, od kojih su četiri bili od strane država s pravom veta, te dva suzdržana glasa, od kojih je jedan bio od stalne članice.

"Dogovor je postignut. Članice Vijeća sigurnosti UN-a će me izabrati novog glavnog tajnika UN-a. Počašćen sam i sretan", napisao je na svojem Twitter profilu sam Guterres. U drugom statusu napisao je "Hvala!, Hvala!, Hvala!".

Vijeće sigurnosti UN-a sutra će formalno obaviti navedeno glasovanje, kad će izbor novog glavnog tajnika postati i služben.

Bivši portugalski premijer na toj je funkciji bio od 1995. do 2002., a u proteklih 5 neformalnih glasovanja UN-a o novom glavnom tajniku bio je na prvom mjestu.

Jednom kad ga Vijeće sigurnosti službeno podrži, taj socijalistički političar biti će predstavljen Općoj skupštini koja treba odobriti njegovu kandidaturu.

U utrci za položaj glavnog tajnika natjecalo se 10 kandidata. Ako bude potvrđen, Guterres će na tu funkciju stupiti 1. siječnja.

Podsjetimo, u utrci su sudjelovali, između ostalih, i hrvatska predstavnica Vesna Pusić, bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk, te Vuk Jeremić, predsjednik Generalne skupštine UN-a.

Guterres će na mjestu glavnog tajnika zamijeniti dosadašnjeg Ban Ki-moona.

Tko je Antonio Guterres?

Inženjer po struci i praktični katolik po vjeri, 67-godišnji Guterres žestoko se borio za prava migranata dok je bio na funkciji visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice od lipnja 2005. do prosinca 2015.

Više je puta ponavljao kako će se milijuni izbjeglica koji bježe od konflikata iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih mjesta okrenuti Europi ako se državama poput Turske i Jordana ne pomogne oko velikih populacija migranata koje su stigle u te države. Bogate države trebale bi ih primiti više, rekao je tada.

"Oni ljudi koji kažu da ne mogu primiti sirijske izbjeglice zato što su muslimani podržavaju terorističke organizacije, te im omogućavaju da budu djelotvornije u regrutaciji novih ljudi", rekao je Guterres u prosincu uoči silaska s funkcije visokog povjerenika.

Guterresova dva mandata na čelu te organizacije UN-a bile su obilježene reformom njezine interne strukture kojom je u ženevskom sjedištu za trećinu smanjen broj zaposlenika. Taj preustroj osnažio je kapacitet organizacije da slanjem svojih zaposlenika bolje odgovara na međunarodne krize.

Bivši portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva rekao je ranije ove godine kako je Guterres u svojoj organizaciji "ostavio nasljedstvo" zbog čega je "on danas vrlo poštovan, te ga svijet sluša".

Voli akciju

Guterresa se često vidjelo i kao mogućeg kandidata za predsjednika Portugala, no on je to odbacio, izjavivši da bi radije "igrao" nego "bio sudac".

"Volim akciju, biti nogama na tlu. Volim stvari koje me tjeraju da stalno interveniram", rekao je taj socijalistički političar u siječnju, u razgovoru za portugalsku javnu televiziju.

Rođen u Lisabonu 1949., Guterres se nakon "Revolucije karanfila" iz 1974., kojom je završena diktatura duga pet desetljeća, pridružio portugalskim socijalistima.

Zastupnikom je postao 1976., na prvim demokratskim izborima u Portugalu, te je ubrzo stekao ugled talentiranog govornika. Glavni tajnik Socijalističke stranke postaje 1992., dok je ona bila u oporbi, a 1995. ju vodi do izborne pobjede, te postaje premijer.

Portugal je u to vrijeme bio u razdoblju ubrzanog gospodarskog rasta i gotovo pune zaposlenosti, što je Guterresu omogućilo da uvede minimalni dohodak, po čemu je njegova vladavina ostala zapamćena.

Iznimno proeuropski orijentiran, kao glavni portugalski prioritet odredio je zadovoljavanje kriterija za članstvo u eurozoni, te je Portugal tako bio među 11 država koje su 1999. uvele euro kao zajedničku valutu.

Socijalisti su pod njegovim vodstvom 1999. ponovno izabrani, no opet bez većine u parlamentu. Njegovi kritičari ga optužuju da je dao doprinos pobjedi strane "ne" na referendumu iz 1998. kojim se pokušao liberalizirati strogi portugalski zakon o abortusu. Guterres je dopustio da se to glasanje održi, no javno se usprotivio promjeni tog zakona.

Mirotvorac

Kad su 1999. krenuli nasilni sukobi u Istočnom Timoru, bivšoj portugalskoj koloniji koja se te godine referendumom odlučila na nezavisnost od Indonezije, Guterres je diplomatskim putem uvjerio UN da intervenira i uspostavi mir.

Guterresovo vodstvo portugalskim presjedanjem Europskom unijom početkom 2000. također je smatrano uspješnim.

Tijekom njegove vladavine je Lisabon bio domaćin prvog summita EU-a i Afrike, a Europska komisija je prihvatila takozvanu lisabonsku agendu kojom se obvezala učiniti EU "najdinamičnijom, konkurentnijom ekonomijom koja se temelji na znanju" do 2010.

No njegova popularnost u Portugalu u to vrijeme pada zbog slabljenja gospodarstva. Guterres daje ostavku nakon neuspjeha njegovih socijalista na lokalnim izborima na kraju 2001., tvrdeći kako želi spriječiti da njegova država padne u "političku močvaru". Tada napušta portugalsku politiku kako bi se usredotočio na diplomatsku karijeru u inozemstvu. (B.V./Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se