Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki povjesničar potvrdio

'Postojao je usmeni sporazum Karadžić-Hoolbrooke, ali je istekao 1993.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki povjesničar Charles Ingrao izjavio je za beogradski dnevnik 'Glas javnosti' kako je sporazum Karadžić-Holbrooke zaista postojao, ali u usmenom obliku te da je sklopljen putem posrednika, bez pisanog traga, a istekao je, kako kaže, 1993. godine.

'Prije dvije godine smo dobili potvrdu da je Holbrook obećao Karadžiću da ga IFOR neće uhititi. Mogao je to obećati, jer je IFOR tada bio izravno pod američkim zapovjedništvom', tvrdi Ingrao. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Holbrooke: Karadžiću nije zajamčen oprost od haaškog progona Slika nije dostupna Amerikanci štitili Karadžića dok se skrivao i dali mu 600.000 dolara

No prema njegovim riječima, Holbrookovo obećanje imalo je vremensko ograničenje, a Karadžiću nitko nije rekao da nikada neće biti uhićen.

'Važno je da shvatite kako nitko nije mogao obećati Karadžiću da  mu se neće suditi u Haagu, jer nijedan političar nema toliki utjecaj niti može reći sudu što da napravi', kaže povjesničar.

Ingrao, ipak, priznaje kako ne zna što je točno Holbrooke rekao Karadžiću, ali zna što je sudionicima projekta znanstvenika, čiji je i on član, prenio jedan visoki dužnosnik State Departmenta. Kaže kako im je rekao 'mnogo, ali ne i sve'.

Na pitanje zašto je Karadžić bio toliko naivan da povjeruje u takva usmena obećanja Ingrao objašnjava kako su Sjedinjene Države u to vrijeme kontrolirale situaciju u BiH. 

'Bio sam na Palama 10. listopada 1996. godine i vidio Karadžića kako slobodno šeta. Holbrook i još neki u State Departmantu borili su se da Clinton promijeni odluku o neuhićenju ratnih zločinaca. Iz toga proizlazi da je Holbrook Karadžiću obećao nešto što je već uživao, ali toga nije bio svjestan, pa je u neznanju prihvatio', objašnjava Ingrao.

Povjesničar također ističe kako je u pripremi knjiga o spornom sporazumu koja će 'veoma osramotiti' administraciju predsjednika Clintona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene