Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstven uvid u Osamin brlog

Posljednje dane života Bin Laden proveo izoliran i sam u vili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bin Ladenova žena Amal svjedočila o njegovim posljednjim danima u trokatnoj vili.

Agencija AP donosi izvještaj umirovljenog pakistanskog vojnog časnika Shaukata Kadira koji je imao uvid u transkripte pakistanske obavještajne službe s ispitivanja Bin Ladenove najmlađe i njemu omiljene supruge Amal Ahmed Abdel-Fath al-Sada, ali i plemenskih vođa i ekstremista povezanih s Al Kaidom. Kadir je jedan od rijetkih koji je imao priliku posjetiti kuću u kojoj se Bin Laden skrivao. Bio je iznenađen time što vila nije imala nikakvo osiguranje, nije bilo ni alarma ni tajnih prolaza. On navodi da je, prema tvrdnjama uhićenih ekstremista, 54. godišnji Bin Laden izgledao mnogo starije, što potvrđuje sumnje da je imao medicinskih problema.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Pakistanu I to se događa Pobijedio na izborima pa objavio: "Neću prihvatiti pobjedu, namjestili su mi je" Izbori u Pakistanu Imran Khan u zatvoru Još jedna Pakistanska stranka proglasila pobjedu: "Odbacivanje izbora moglo bi imati posljedice po demokraciju"

>> Tijelo bin Ladena nije bačeno u more nego je prevezeno u SAD?

Njegova žena Amal, rodom iz Jemena, rekla je u svojem svjedočenju da je od 2005. živjela s Bin Ladenom na zadnjim katu trokatne vile u Abbottabadu, gdje su ga, ubili američki vojnici 2. ožujka prošle godine. Također tvrdi da je u vili živjelo 28 ljudi, uključujući Bin Ladena, tri njegove supruge, osmero djece i petoro unučadi. Ona bila osoba koja je najviše vremena provodila s njim, jer je u nju imao povjerenja s obzirom na to da se brinula o njegovoj zaštiti od trenutka kad je pobjegao iz Afganistana 2001.

Problemi su nastali kad se Bin Ladenova najstarija supruga iznenada pojavila i uselila na drugi kat kuće, samo nekoliko dana prije njegovog ubojstva. Amal i jedan od Bin Ladenovih sinova su bili sumnjičavi zbog njenog dolaska i kada su je upitali zašto je došla, ona im je odgovorila da 'ima posljednji zadatak koji treba da obavi za svog muža'. Njih dvoje su obavijestili Bin Ladena da sumnjaju da će ga njegova najstarija supruga izdati vlasima, ali je on, kako je navela Amal, bio nezainteresiran, kao da je o njegovoj sudbini već odlučeno.

AP navodi da u izvještajima američke i pakistanske obavještajne službe ne mogu se naći ikakvi dokazi o ulozi Bin Ladenove supruge u otkrivanju mjesta gdje se skrivao. Do toga došlo prisluškivanja telefonskog razgovora Bin Ladenovog kurira, koji je isto ubijen u operaciji američkih specijalaca.

Amal je potvrdila da se godinama skrivala i neprestano selila s Bin Ladenom po različitim mjestima u Pakistanu, od trenutka kad je napustio Afganistan poslije napada na SAD 11. septembra 2001. Svi članovi Bin Ladenove obitelji koji su otkriveni s njim i dalje su u pritvoru u Pakistanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene