Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija tvrdi

'Posada poljskog zrakoplova bila pod psihološkim pritiskom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je ponovno u utorak ustvrdila da je posada zrakoplova poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, koji je pao u travnju 2010. u Smolensku, bila pod pritiskom da mora sletjeti, što poljska istraga odbacuje.

'Načelnik vojnog zrakoplovstva (Andrzej Blasik) ušao je u pilotsku kabinu i izdao naredbe i naputke o visini leta', rekao je predsjednik tehničkog povjerenstva Međuvladinog zrakoplovnog odbora (MAK) Aleksej Morozov na konferenciji za novinare u Moskvi. 'Sve to se može smatrati psihološkim pritiskom na posadu', dodao je, napomenuvši da Blasik nije imao pravo ući u cockpit.

Morozov je istaknuo da su crne kutije otkrile da se pritiscima željelo postići da zrakoplov 'sleti bez obzira na sve' i da je Blasik ušao u kabinu nakon što su piloti rekli voditelju službe protokola Mariuszu Kazani da je zbog nevremena upitno slijetanje u Smolensku. U izvješću o katastrofi u kojoj je poginulo 96 ljudi, predanom u petak, poljsko istražno povjerenstvo ukazuje na propuste ruske strane, ali priznaje da su glavni uzroci nesreće na poljskoj strani.

No, poljsko povjerenstvo nije utvrdilo pritiske na posadu u pogledu prisile na slijetanje. Rusko izvješće, objavljeno u siječnju, prebacilo je cjelokupnu odgovornost za nesreću na poljsku stranu, budući da je kontrola leta u Smolensku nekoliko puta upozorila pilota da zbog guste magle ne bi trebao aterirati.

Prema tom izvješću, predsjednik Kaczynski i drugi visoki poljski dužnosnici podvrgnuli su posadu zrakoplova pritisku da sleti. (Hina)

Pročitajte i ovo Zrakoplov Southwest Airlines Novi kvar Boeinga Drama u zraku: Avionu otpao poklopac motora za vrijeme leta - "Hvala za infarkt!" Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene