445502
445502
445502
445502
445502

Portugalac Guterres vodi u utrci za šefa UN-a uoči drugog tajnog glasovanja

  • , 04.08.2016., 09:02
  • Autor:
  • komentara

Bivši portugalski premijer Antonio Guterres mogao bi postati glavni favorit za devetog po redu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda nakon što se u petak održi drugi krug tajnog izjašnjavanja o kandidatima, navode neki diplomati.

 
 
 
 
Ujedinjeni narodi (Foto: AFP)
Ujedinjeni narodi (Foto: AFP)

Iako se čini da su nade da bi po prvi put na mjesto glavnog tajnika mogla doći žena potpuno izblijedjele, neki znalci kažu da je još prerano reći tko bi mogao zamijeniti sadašnjeg glavnog tajnika Ban Ki-moona, koji će krajem 2016. otići s tog mjesta nakon što je na njemu odradio dva petogodišnja mandata.

Dvanaest kandidata, šest žena i šest muškaraca, u utrci je za dužnost glavnog tajnika, a ovogodišnju je kampanju obilježilo nastojanje skupina civilnog društva kao i trećine od 193 članice UN-a, koje predvodi Kolumbija, koje inzistiraju na tome da žena dođe na čelnu dužnost. U toj su skupini i četiri članice Vijeća sigurnosti: Japan, Španjolska, Urugvaj i Venezuela.

"Šteta je što nema žene na prvom ili drugom mjestu", ističe ukrajinski veleposlanik Volodimir Jelčenko, čija zemlja je trenutno članica Vijeća sigurnosti, dok je kolumbijska veleposlanica Maria Emma Mejia ocijenila da je, unatoč uspjehu da se nametne pitanje rodne ravnopravnosti u kandidaturi za dužnost glavnog tajnika kao i činjenici da se šest žena kandidiralo za to mjesto, razočaravajuće da niti jedna od kandidatkinja nije došla na vrh u prvom očitovanju.

"Ne bih zatvorila mogućnost da to bude žena i naglasit ću u obraćanju članovima Vijeća sigurnosti da razmotre tu mogućnost", ističe kolumbijska veleposlanica.

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti glasovat će u drugom krugu za svakog kandidata, a opcije izbora su da kandidatura dotičnog pojedinca "ohrabruje", "ne ohrabruje" ili onaj koji glasuje o njoj trenutno "nema mišljenje".

U prvom tajnom izjašnjavanju 21. srpnja Guterres, koji je i bivši UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice, dobio je 12 "ohrabrujućih" glasova i tri koja "nemaju mišljenje", čime je za malo pretekao bivšeg slovenskog predsjednika Danila Tuerka, koji je dobio 11 ohrabrujućih, dva koja "ne ohrabruju" i dva koja "nemaju mišljenje".

Vijeće sigurnosti nastavit će tajno glasanje dok se ne postigne konsenzus, a diplomati navode da je cilj da Vijeće predloži Općoj skupštini kandidata za mjesto glavnog tajnika u rujnu ili listopadu.

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, također u utrci za tu dužnost, nakon prvog kruga glasovanja ostala je na samom začelju, rekli su diplomati. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se