Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fritzl maknuo fascikl i pokazao lice

Zbog 'traumatičnog suđenja' nude mu psihološku pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski je monstrum drugog dana suđenja bio malo neoprezniji te se kratko vrijeme pred objektivima pojavio bez velikog plavog fascikla kojim skriva svoje lice ili jednostavno nije spazio fotorteportere na kraju hodnika, kojim ga vodi cijela falanga naoružanih policajaca.

Sutkinja Andrea Hummer čim je sjela na svoje mjesto zamolila je predstavnike medija i publiku da napuste sudnicu zbog zaštite privatnosti Elisabeth Fritzl koju je monstrum zlostavljao 24 godine, a čiji će video iskaz danas nastaviti gledati porota. Video snimka Elisabethinog svjedočanstva će se prikazivati na velikom ekranu unutar sudnice. Dopredsjednik Zemaljskog suda u St. Poeltenu Franz Zutka je rekao da će se Elisabethin iskaz gledati u 'malim porcijama zbog njegove stravičnost'. Cijela snimka svjedočanstva Elisabeth Friitzl traje traje 11 sati, a jučer se na suđenju vidio dio o kojem se kasnije izjasnio Josef. Danas će biti prikazan sljedeći dio o kojem će se Josef također izjasniti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fritzl dao intervju, supruga prijavljena Rosemarie Fritzl prijavljena zbog sumnje da je sve znala Slika nije dostupna Ako se bude dobro vladao Elisabeth bijesna jer bi Fritzl za 14 godina mogao biti na slobodi

Pregledavanje videomaterijala u kojemu žrtva opisuje 'nezamislive muke' koje joj je zadavao njezin otac kojemu je bila 'poput igračke', po riječima glavne tužiteljice Christine Burkheiser, treba se završiti u srijedu ili u četvrtak.

Fritzlu ponuđena psihološka pomoć

Fritzl se za vrijeme suđenja nalazi u zatvoru u blizini suda u St. Poeltenu, a njegov dopredsjednik Erich Huber Gunstofer je kazao kako je njegovom najslavnijem zatočeniku ponuđena psihološka pomoć.

'Ponuđena mu je psihijatrijska pomoć kako bi mogao lakše proći kroz teškoće suđenja. Može gledati televiziju i čitati novine. Rekao nam je da za vrijeme suđenja ne želi vježbati u zatvorskom dvorištu za vrijeme suđenja, ali to isto može nakon njegova završetka', rekao je Erich Huber Gunstofer.

Huber je otkrio da su sa Fritzlom cijelo vrijeme dva čuvara koja s njim ne razgovaraju o suđenju, te da ćeliju dijeli sa još dva zatvorenika. Huber Gunstofer je na kraju rekao da Fritzl nema nikakav poseban status.

>> Podrum je Fritzlu bio igralište, Elisabeth njegova igračka

Ako se Fritzlu dokaže odgovornost za smrt novorođenčeta kojemu je uskratio liječničku pomoć, 'monstrum iz Amstettena' kako ga nazivaju, mogao bi dobiti doživotnu zatvorsku kaznu.

Drugog dana suđenja izjavu bi mogla dati i psihijatrijska vještakinja Adelheid Kastner koja, prema isječcima objavljenim u tisku, tvrdi da je optuženik kazneno odgovoran, ali i da je 'psihički poremećen'. Njezini bi zaključci mogli imati presudnu ulogu u završnoj presudi koja se očekuje u petak 20. ožujka ili dan ranije, ako se rasprave završe prije nego je to planirano.

Podsjetimo, Kao što je njegov odvjetnik Rudolf Mayer najavio, Fritzl je jučer priznao silovanje, incest, zatočeništvo i zlostavljanje, a odbacio je krivnju za ubojstvo i ropstvo. Suđenje bi trebalo trajati pet dana, a presuda se očekuje 20. ožujka. Mayer kaže da bi suđenje moglo biti i ranije zaključeno. Fritzlu po austrijskom zakonu prijeti kazna doživotnog zatvora.

Majka ga je tukla te je zbog nje postao monstrum?

Fritzl je sudu opisao svoje djetinjstvo te je za sve okrivio odnos svoje majke prema njemu. 'Moja majka me nije htjela. Imala je 42 godine kada me je rodila', rekoa je Fritzl kako prenosi AFP.

'Ona jednostavno nije htjela dijete i tretirala me bez ikakva odgovornosti. Tukla me je', ispričao je austrijski monstrum tužiteljici i poroti.

>> Fritzlova obitelj na tajnoj lokaciji, mediji prijete tužbom

Nakon što su se jučer ugasile kamere, državna tužiteljica Christianne Burkheiser je pročitala optužnicu napisanu na 27 stranica. Burkheiser je opisala kako je Fritzl 29. kolovoza 1984. tada 18-godišnju kćer Elisabeth odvukao u podrum stavivši odjeću preko njezinog nosa i ustiju. Nakon toga ju je okovao lancem oko trbuha da ne može pobjeći te je silovao idućeg dana. 'To je bilo njegovo igralište. Ona je bila njegova igračka', rekla je Burkheiser.

>> Josef Fritzl priznao silovanje i incest, ali ne ubojstvo i robstvo

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene